Start:HT 2017
Ort: Göteborg
Längd:180
Studieform: Bunden till studieort
Takt:Helfart
Typ:Program
Utbildningsform: Högskola / universitet
Studietid:dag
  • Om utbildningen
  • Om utbildaren

Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Göteborg
Sverige
Visa på karta

Utbildningens hemsida

Beställ mer information

Beställ mer information

Det är helt gratis och på inget sätt bindande

Träffa Anders Johansson, student på Hälsopromotionsprogrammet

”Jag läser sista terminen på hälsopromotionsprogrammet, kostvetenskapliga inriktningen.
Efter gymnasiet gjorde jag värnplikten och har därefter bland annat fortsatt inom försvaret i utlandstjänst under två vändor, på FN-mandat i Liberia och i Afghanistan.
Dessutom har jag läst biomedicin i Lund ett halvår, trivdes inte och kom till ett vägskäl: fortsatt arbete inom det militära eller att verkligen hitta något jag trodde på i det civila.

Jag är kampsportare. Mitt intresse för träning hade växt vartefter och jag hade redan själv lärt mer om träning och om kost i sig, men ville lära ännu mer. Dessutom ville jag gärna vara kvar i Göteborg. Valet av utbildningsprogram styrdes alltså främst alltså av vad jag var road av och av att det gavs just i Göteborg.

Innan utbildningen tyckte jag att kostområdet var mer komplext och utmanande än idrottsområdet, och det fick avgöra mitt val av inriktning. Det har jag inte ångrat.
Mitt val av utbildningsprogram styrdes mer av vetgirighet än av karriärlystnad. Jag känner att jag har fått en bra bredd inom hälsoområdet under min tid här.
Jag hade en bild av hur utbildningen skulle bli, men den bilden glappar, tack och lov till det bättre. Jag trodde nog att kostvetenskap skulle dominera över hälsopromotionen, men det blev tvärtom.
Det innebär att jag inte var inställd på kurser som folkhälsovetenskap, hälsopedagogik och hälsopsykologi. Jag hade förväntat mig en större dominans av idrottsnutrition och klinisk nutrition. Det blev ett bredare grepp på kosten än så, bland annat miljöaspekter men även sociala, kulturella, hygieniska, ekonomiska och kemiska aspekter.

Hälsopromotionsbegreppet är stort. Hälsa kan ses som en skala där du flyttar dig mot plus eller minus. Hälsa är inte detsamma som avsaknad av sjukdom utan ett förhållningssätt till livet i allmänhet. I det ryms sociala, psykiska, andliga och fysiska aspekter av hälsa. Tillsammans bildar aspekterna en helhet som bestämmer var på skalan du befinner dig.

Jag har inom ramen för utbildningen nyss gjort fyra veckors praktik på det stora bygg- och anläggningsföretaget PEAB. Hälsoutvecklaren på företaget såg behovet av en ändrad inställning till mat hos många av medarbetarna. Felaktiga matvanor och väl tilltagna midjemått hos många anställda var skälet. Mitt jobb blev att utforma ett material och en föreläsning till de anställda som skulle ändra på attityden till mat och måltider. Kandidatuppsatsen ska behandla människors bedömning av risken för olika sjukdomstillstånd och hur det påverkar deras livsstil vad gäller kosthållning och fysisk aktivitet.

Ett av flera möjliga scenarier för mig är att starta och driva ett företag ihop med någon kurskamrat. Då skräddarsyr företaget lösningar för allt från privatpersoner till större företag. Det gäller teambuilding eller matlagning för personalgrupper i hälsopromotiv anda, till träningsläger för idrottslag. Det kan även handla om uppdrag och kampanjer för kommuner. Bland de anställda finns bland annat även psykologer, läkare och kockar.”

Se utbildningen här.
Fråga SYV