Larm- och säkerhetselektriker

Trainor
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Distans
1500 poäng
Heltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: Löpande - Distans

Larm- och säkerhetselektriker

En larm och säkerhetstekniker arbetar i allmänhet i ett elteknikföretag och huvudsysselsättningen är oftast installationer av olika slag. Det är stor bredd på arbetsuppgifterna inom yrket. Det innebär att man behöver ha bra baskunskap inom el-området.

Beroende på var man jobbar kan man ha olika yrkestitlar. Till exempel teletekniker, service- och installationstekniker, kabeltekniker, bredbandsmontör, telemontör med mera.

Att arbeta som teletekniker kan bland annat innebära att installera data- och teleutrustningar, inbrotts- och brandlarm eller passersystem. Det kan även handla om att till exempel dra kablar till och sätta in kabel-TV-nät. Även installation av data- och telenät i kontor och industrier kan ingå i jobbet, liksom att bygga datanät för data-, media- och bildöverföring. I arbetet ingår i vissa fall även att installera anläggningar för flyg- och fartygsnavigation.

Det är stor bredd på arbetsuppgifterna inom yrket. Därför är det viktigt att man har god baskunskap om hur man gör elinstallationer. Jobbet kan också innehålla driftsättning och programmering av exempelvis larm och andra installationer. Med andra ord kan jobbet innehålla allt från kabeldragning till viss programmering.

En del av arbetet innebär att serva och reparera gjorda installationer som till exempel automatiska larm, TV-antenner eller telenät. Då är det viktigt att ta reda på vad som är fel genom att tala med kunden, undersöka och göra mätningar med olika mätinstrument. När felet är lokaliserat åtgärdas det och utrustningen ställs in och provas.

En larminstallatör eller larm– och säkerhetstekniker monterar in brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem, passersystem och annan säkerhetsutrustning. De arbetar med det mesta från planering till montering, driftsättning och teknisk beskrivning av installationen. De sköter även service på larmsystem. I arbetet kan det även ingå utbildning till användarna av larmsystemen. Det är därför viktigt att ha kunskap om de lagar och föreskrifter som reglerar arbetet med larm.

Du läser på distans
Det är totalt 1500 poäng som du skall läsa in. Kurserna läser du som distansstudier, gör delproverna hemmavid över webben. Det är 6 laborationsveckor, spritt över studieperioden som du skall vara på plats i vår skolverksamhet i Sundsvall för de lärarledda teoretiska och praktiska genomgångarna samt slutprov. Av studieplaneringen framgår när träffarna är inplanerade. Vi upprättar tillsammans med deltagaren en studieplan där varje delkurs planeras i detalj. Om företagsförlagda kurser ingår i studieplanen och deltagaren inte har kontakt med ett företag så kan vi hjälpa till med detta.

I utbildningen ingår även minst 8 veckors praktik ute på ett företag. Praktiken kan du göra på hemorten eller i dess närhet.

Förkunskaper

Vuxenstuderande ska ha kunskaper motsvarande betyg godkänt i Svenska 1, Engelska 5 och Matematik 1. Ingen tidigare yrkeserfarenhet krävs. Utbildningen genomförs som en distansutbildning med 6 lärarledda laborationstillfällen. Utbildningens längd är 1500 poäng.

Trainor

Utbilda dig med Trainor

Vi är elektriker, ingenjörer, tekniska experter, utbildare, utvecklare, animatörer och filmskapare som är engagerade i att skapa en säkrare omvärld. Tillsammans skapar vi både webbkurser och lärarledda utbildningar för din säkerhets skull. Våra kärnområden är vår elektrikerutbildning, elsäkerhet och arbetsmiljö...


Läs mer om Trainor och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Larm- och säkerhetselektriker
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Trainor



Recensioner

Det finns inga recensioner för Larm- och säkerhetselektriker

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Larm- och säkerhetselektriker från Trainor, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön