OBSERVERA
Ansökan till utbildningen sker just nu genom efteranmälan, då det finns platser och/eller reservplatser kvar.
I samband med efteranmälan görs antagningen av behöriga sökande i den ordning de kompletta ansökningarna registreras. De som är först med att skicka in sina kompletta ansökningar, som visar att de är behöriga till utbildningarna, är de som kommer att erbjudas plats.
-----------------------------------------------------------------
Vill du jobba med ensamkommande barn och ungdomar eller vuxna asylsökande?
Med den här utbildningen till boendeassistent får du kunskaper som krävs för att på ett professionellt sätt bemöta och arbeta med ensamkommande barn och ungdomar samt vuxna asylsökande.
Utbildningens innehåll
Innehållet i de gymnasiekurser som ingår i utbildningen handlar bland annat om samhällsförhållanden, sociala strukturer utifrån klass, genus, etnicitet, kultur och religion, samhällets hantering av sociala frågor och problem m.m. Stort fokus kommer att läggas på kulturmöten i ett globaliserat och mångkulturellt samhälle, migration, dess bakgrund och konsekvenser för människors levnadsförhållanden och delaktighet samt asylprocessen.
I utbildningen tar vi också upp aktuella företeelser i dagens mångkulturella samhälle och svensk samhällsdebatt om integrations- och segregationsfrågor. Socialpedagogiska insatser, arbetssätt och metoder ingår. Utgångpunkten bygger på mötet mellan den boende och personal där bemötandande och professionalism står i fokus. I orienteringskursen om 100 gymnasiepoäng kommer du bland annat få lära dig mer om barn- och ungdomspsykologi, människor i kris och olika vanliga psykiatriska tillstånd.
Utbildningen bedrivs på heltid. Utbildningens kurser kommer att genomföras tematiskt och teori och praktik varvas. I den teoretiska delen kommer du att få vara med om föreläsningar, grupparbete, gruppdiskussioner och enskilda studier och studieuppgifter. Efter en inledande period av teoretiska studier kommer du sedan också få göra praktik och praktikuppgifter på boendet.
För att du på ett bra sätt ska kunna tillgodogöra dig utbildningens innehåll bör du redan ha en utbildning och/eller erfarenhet från antingen barn- och fritidsområdet, vård- och omsorgsområdet eller från barnomsorgsområdet. Du ska ha goda kunskaper i svenska för att kunna tillgodogöra dig litteraturen. Meriterande är flerspråkighet från de flyktingområden som är aktuella. Utbildningen har sommaruppehåll under fem veckor 2017-06-26 --- 2017-07-30
Arbetsuppgifter efter utbildningen
Utbildningen förbereder dig för att arbeta med mottagande av ensamkommande barn och ungdomar eller vuxna asylsökande samt integrationsprocessen som sedan följer. Tänkbara arbetsplatser efter utbildningen är kommunala eller privata boenden för ensamkommande barn och ungdomar, och asylboende.
Kostnader för utbildningen
Litteratur och kopieringsmaterial ca 2000 kr
Informationsmöte
Du som kan bli aktuell för utbildningen kallas till ett obligatoriskt informationsmöte innan antagning där du får veta mer om utbildningen och de olika yrkesområdena du kan arbeta inom. Du måste delta i informationsmötet för att kunna bli antagen till kurspaketet.
APL (arbetsplatsförlagt lärande)
Vid APL följer du din handledares arbetstider. Det kan betyda att din APL börjar tidigt på morgonen, eller att du gör APL på kvällar och helger.
Plats för utbildningen
Mölndal
Skola
Vuxenutbildning Mölndal, Krokslätts Fabriker
Ansvarig vuxenutbildning
Ansvarig vuxenutbildning: Vuxenutbildning Mölndal
Studieperioder
Period 1: 2017-01-09 ---2017-07-07
Period 2: 2017-08-07 ---2017-09-01
Utbildningsform: Yrkesvux