Att arbeta som tandsköterska är ett omväxlande arbete med mycket patientkontakt. Som tandsköterska ingår du i ett vårdteam med tandläkare och tandhygienister, men du kan även självständigt ha egna patienter och utföra munhygieninformation, polering, röntgentagning, tandhälsokontroller,...
Att arbeta som tandsköterska är ett omväxlande arbete med mycket patientkontakt. Som tandsköterska ingår du i ett vårdteam med tandläkare och tandhygienister, men du kan även självständigt ha egna patienter och utföra munhygieninformation, polering, röntgentagning, tandhälsokontroller, avtryckstagning och fluorbehandling. Tycker du om att arbeta med människor är kanske tandsköterskeyrket något för dig. I stora delar av landet råder det stor brist på tandsköterskor så vill du byta karriär och satsa på ett stimulerande arbete så är denna utbildning helt rätt. Arbetet är omväxlande och i yrkesrollen ingår förutom patientkontakt och klinikens administration till mer traditionella uppgifter som att förbereda behandling, blanda material och sterilisera instrument.
Utbildningen är upplagd på 3 terminer med 100 % studietakt. Utbildningens första termin innehåller grundläggande teoretiska kurser samt LIA 1 med 2 veckors praktik på tandklinik för att lära känna yrkesrollen.
Termin 2 och 3 innehåller teoretisk undervisning varvat med praktik (LIA) vilket innebär 2-3 dagar per vecka på LIA-praktik och 2-3 dagar per vecka på lärosätet med föreläsningar, seminarier, gruppundervisning, praktiskt lärande och metodövningar i bland annat att röntgenteknik, framställning av temporära kronor och att ge bedövning. Under sammanlagt 16 veckor är Dina studier förlagda till olika tandvårdskliniker på så kallat lärande i arbete (LIA). Där får du praktisera de teoretiska kunskaper du fått och träna på att arbeta i teamtandvård. En viktig del i undervisningen är ett fördjupningsarbete och patientfall som studierna utgår ifrån. Ni som studerande ska också utveckla förmågan att söka, bearbeta, analysera och använda information från olika källor.
Efterfrågan på kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas öka ytterligare de närmaste åren. Stora pensionsavgångar väntar och även framtidens krav på välutbildad personal gör att rekryteringsbehovet är stort. Detta ger dig som vill arbeta som tandsköterska mycket goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.
När du arbetar inom vården måste du arbeta enligt socialstyrelsens föreskrifter. Det innebär att du skall använda skyddshandskar och kortärmade arbetskläder. Här kan du läsa mer om Socialstyrelsens Basal hygien i vård och omsorg. Efter avslutad utbildning kan tandsköterskan arbeta inom allmäntandvård eller specialisttandvård Inom specialisttandvården arbetar man specifikt med rotfyllningar, käkkirurgi, protetik (tandproteser, kronor eller implantat), tandreglering, tandlossning, barntandvård, röntgen eller sjukhustandvård.
Tandsköterskan har idag många utvecklingsmöjligheter inom yrket. Från att vara en god generalist inom sitt yrke kanske man vill bli extra duktig med spetskompetens inom någon del eller utvecklas mot att handleda de som är nya i yrket. Arbetsgivaren har också program som riktar sig till tandsköterskor som vill utvecklas inom ortodonti (tandreglering), ledarskap och administration.