Start:HT 17
Ort: Göteborg
Studieform: Bunden till studieort
Takt:Helfart
Typ:Program
Nivå:Grund
Utbildningsform: Högskola / universitet
Studietid:dag
CSN-berättigat:Ja
Undervisningsspråk:Svenska
Ansökningsinformation:Sista ansökningsdag 18/4-17
Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för högskolestudier samt särskilda behörighetskrav i form av kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper som man kan ha fått genom yrkeserfarenhet och utbildning inom de sökte yrkesämnena.
  • Om utbildningen
  • Om utbildaren

Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Göteborg
Sverige
Visa på karta

Utbildningens hemsida

"Jobba och plugga samtidigt passar mig bra"

Veronica Tudoran läser sista året på Yrkeslärarprogrammet vid Göteborgs universitet. Hon är röntgensköterska och jobbar redan som lärare på vård- och omsorgsprogrammet på MoA Lärcentrum i Göteborg.

Redan när hon arbetade som sjuksköterska hade hon studenter som hon handledde.

- "Det var roligt att lära ut saker, och så hade jag en kollega som började läsa Yrkeslärarprogrammet och jag blev inspirerad av henne."

Hon som ursprungligen kommer från Rumänien, fick själv ett positivt första möte med den svenska skolan.

- "Jag började nästan omgående att plugga på vård- och omsorgsprogrammet och kom snabbt in i studierna, även om det så klart var svårt i början."

Att jobba och plugga parallellt passar henne bra.

- "Det ger mycket att arbeta samtidigt som man pluggar; man kan koppla det man läser till det man upplever i skolan."

Just nu arbetar hon i två klasser och har även elever på distans.

- "Det handlar om att handleda, rätta uppgifter och prov."

På MoA får hon erfarenheter av olika sätt att undervisa och bedöma.

- "Alla elever har en individuell studieplan, eftersom de har olika saker med sig i bagaget. Studierna är upplagda så att de läser en kurs i taget. Om man är borta en del så missar man en kurs och inte alla fem, vilket minimerar avhoppen, säger hon."

8 snabba frågor

Varför lärarutbildning?
- Jag tycker om att pröva nya saker och efter sju år som sjuksköterska ville jag vidare i yrkeslivet. En kollega inspirerade mig också. Jag blev även tillfrågad på en fristående i kurs i spanska om jag inte skulle bli lärare. Där började idén verkligen ta fart.

Varför plugga i Göteborg?
- Det är så smidigt att plugga i Göteborg, mångfalden och utbudet på både arbete och nöjen är en bra kombo med distansstudier. Dessutom är det en ära att få en lärarexamen från ett så fint universitet.

Bäst med utbildningen?
- Att man kan lägga sina studier efter arbetstiderna vilket leder till att man slipper ta lån och även får möjlighet till att prova på lärarjobbet samtidigt som man läser. Man får kontakt med arbetslivet direkt genom sin första VFU.

Första aha-upplevelsen
- Det liknade vården mycket, men är ändå olika. Inom vården är det patienter som är beroende av vård; i läraryrket han man elever som är beroende av kunskap. Dessutom fick jag en annan bild och fick vända och vrida på min kunskap för att förmedla den vidare.

Roligaste stund på jobbet?
- När man engagerar en hel klass i en spännande diskussion som leder till goa skratt.

Kreativt ögonblick på jobbet
- Oftast blir det när man är spontan; och det är oftast eleverna som bidrar till det hela. Av dem får man mycket aha-upplevelser.

Delakicken-ögonblick
- Vi har många diskussioner om vad som är rätt och fel i vårdyrket och kopplar det till både kultur och religion. En sak lärde jag mig av en klok elev som citerade Mandela: ”Man får tänka att alla människor är goda i grunden”. Då tänker jag att den eleven har mycket med sig i bagaget och kan se världen utifrån många synvinklar.

Största utmaningen i jobbet
- Att alla elever skall bli sedda.

Läs mer om utbildningen här!
Fråga SYV