Utbildningar till medicinsk sekreterare

Vill du jobba inom hälso- och sjukvårdssektorn med administration och medicinsk dokumentation? Då kan en utbildning till medicinsk sekreterare passa dig! Hitta din utbildning nedan!
Visar 1-14 av 14 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-14 av 14 träffar

Vad gör en medicinsk sekreterare?

En medicinsk sekreterare jobbar med administrativa arbetsuppgifter inom vårdsektorn, till exempel på en vårdcentral eller ett sjukhus. Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplatsen, men kan till exempel innebära medicinsk dokumentation, remisshantering och diagnosklassificering. Eftersom sjukvården har gått över till att digitalisera mycket av den medicinska dokumentation är det även den medicinska sekreteraren som är expert på de system som används. 

Studera en utbildning till medicinsk sekreterare

Du kan gå en utbildning till medicinsk sekreterare på en yrkeshögskola. Utbildningen är två år lång (400 YH-poäng) och leder till en yrkeshögskoleexamen. När du går en yh-utbildning ingår alltid en stor del praktik eller LIA (Lärande i Arbete) som det även kallas.

Hur blir jag behörig till utbildningen?

För att kunna ansöka till utbildningen till medicinsk sekreterare behöver du ha grundläggande behörighet för studier på yrkeshögskolan, vilket innebär att du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är behörig till motsvarande utbildning där.
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. 

Du behöver även ha särskild behörighet för att ansöka till utbildningen. De kurser du behöver ha minst godkänt i är Engelska 6 och Svenska 2/Svenska som andraspråk 2.

Vad innehåller utbildningen till medicinsk sekreterare?

Vilka kurser som ingår i utbildningen till medicinsk sekreterare kan variera lite beroende på vilken yrkeshögskola du studerar på, men grunden i utbildningen är densamma. Under utbildningens gång får du kunskaper i journalskrivning, arbetspsykologi, diagnosklassificering, verksamhetsutveckling samt medicinsk dokumentation och terminologi. Du får även lära dig om ekonomihantering, data- och statistikbearbetning och personaladministration.

Gå en utbildning till medicinsk sekreterare på distans

Vill du har mer flexibilitet i dina studier? Det finns en del utbildningar till medicinsk sekreterare som går att studera på distans. Även när du studerar utbildningen på distans ingår praktiken (LIA). På vissa distansutbildningar till medicinsk sekreterare sker den teoretiska undervisningen helt på distans medan andra utbildningar innehåller en del fysiska träffar. 

Se alla utbildningar till medicinsk sekreterare på distans här!

Efter att du gått utbildningen

När du har gått klart utbildningen till medicinsk sekreterare så kan du jobba med vårdadministration på sjukhus och vårdcentraler, men även på forskningscentrum, läkemedelsbolag eller inom psykiatrin. På vissa arbetsplatser kallas rollen som medicinsk sekreterare för vårdadministratör eller läkarsekreterare och dessa roller är även aktuella för dig som har gått en utbildning till medicinsk sekreterare. 

Jobbutsikter för medicinska sekreterare

Arbetsförmedlingen bedömer att det finns mycket stora möjligheter att få jobb som medicinsk sekreterare, både inom ett och fem år. Vill du läsa mer om yrket och vilken lön du kan förvänta dig? Besök vår sektion jobb och lön för att se snittlönen för medicinska sekreterare!

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv