Start / Ort
Start:Löpande
Ort: Distans
Längd:10 veckor
Studieform: Distans
Takt:Heltid
Typ:Kurs
Utbildningsform: Komvux
Studietid:dag
CSN-berättigat:Ja
Förkunskapskrav: Vård och omsorgsarbete 2 och Medicin 1.
  • Om utbildningen
  • Om utbildaren

Åsö Vuxengymnasium

Blekingegatan 55
118 94  Stockholm
Sverige
Visa på karta

Utbildningens hemsida

Beställ mer information

Beställ mer information

Det är helt gratis och på inget sätt bindande

"Jag läser in min behörighet i de naturvetenskapliga ämnena"

Naturvetenskapligt basår

- Jag valde att läsa naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium för att få klassrumsundervisning. Jag lär mig bäst i ett klassrum där jag får tydliga mål med undervisningen. Mina lärare här på Åsö är väldigt engagerade och kunniga och med klassrumsundervisning får jag chans att fråga läraren direkt i klassrummet om det är något jag inte förstår, säger Teresia som läser sin första termin på Åsö.

Det naturvetenskapliga basåret på Åsö vuxengymnasium är i samarbete med Stockholms universitet och flera moment i kurserna är förlagda vid universitetet. Basåret innefattar två terminer och består av kurserna Biologi 1-2, Fysik 1-2, Kemi 1-2 och Matematik 3-4.

Satsar starkt på den högskoleförberedande aspekten

- Det som skiljer naturvetenskapligt basår på Åsö vuxengymnasium från andra aktörer ligger i att vi satsar så starkt på den högskoleförberedande aspekten av basåret. Genom vårt samarbete med Stockholms universitet, där även en viss del av lektionerna bedrivs, får eleverna en tydligare bild av vilka möjligheter en vidare utbildning kan ge, säger Mikael Jansson som är ansvarig lärare för basåret. Han tillägger att många av eleverna som läser det naturvetenskapliga basåret har en gymnasieexamen från Samhällsvetenskapsprogrammet eller Estetprogrammet men som några år efter studenten vill läsa vidare på teknisk högskola eller universitet som kräver betyg i de naturvetenskapliga ämnena samt matematik 3 och 4.

Teresia har siktet inställt på att bli kirurg! 

- Jag läser basåret för att bli behörig till läkarprogrammet, berättar Teresia. På gymnasiet läste hon Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning kultur. Hon tillägger att det är först nu som hon har en klar bild av vad hon vill jobba med. Hon var länge inne på att det var jurist hon ville bli men ändrade sig när en bekant till henne började läsa till läkare. Kort därefter började hon plugga till sjuksköterska.
- Jag har nu läst ett och ett halvt år på sjuksköterskeprogrammet vid Stockholms universitet och har under utbildningen kommit fram till att jag vill ha ett jobb med ett stort medicinskt ansvar. Jag tar just nu en paus från sjuksköterskeprogrammet för att läsa in min behörighet i de naturvetenskapliga ämnena och få möjligheten att söka in till läkarprogrammet och så småningom bli kirurg.

Teresia är uppväxt på Södermalm så för henne har Åsö vuxengymnasium alltid varit ett självklart inslag i stadsbilden och ett naturligt val när det var dags att läsa in de naturvetenskapliga ämnena. Teresia poängterar att det kan ta tid innan man hittar en utbildning som man känner är rätt för en själv och ens framtid.
– Det är viktigt att inte stressa när det kommer till ens utbildning. För vissa kan det vara rätt att resa och jobba några år innan man börjar plugga. För andra kan det passa bättre att läsa några intressekurser innan man väljer ett program. För mig tog det några år innan jag hittade rätt men nu är jag på rätt väg för att nå mina mål, tillägger Teresia.

Läs Naturvetenskapligt basår

Läs komvux på distans på Åsö Vuxengymnasium

Komvuxkurser på distans på Åsö vuxengymnasium ger studerande möjlighet att komplettera sina gymnasiebetyg på valfri ort. Vid skolans distanskurser använder sig eleverna av en digital lärplattform och studerar självständigt hemifrån men deltar vid obligatoriska träffar och skriver prov i skolans lokaler. De obligatoriska träffarna ger tillfälle till att träffa kursskamrater och lärare.

– Idag träffas alla elever som läser distanskursen Naturkunskap 2 för den sista av två obligatoriska laborationer. De ska få utföra laborationen i ämnet genetik här i det välutrustade labbet på Vetenskapens Hus, säger naturkunskapsläraren Marcus Nathansson. Han står i entrén till Vetenskapens Hus och väntar in gruppen och reflekterar samtidigt över hur viktigt att även distanselever får tillfälle att se hur det går till i ett riktigt labb och få inblick i hur naturvetenskap används på riktigt.

Johan är en av eleverna som läser Naturkunskap 2 på distans och berättar att han verkligen uppskattar de praktiska momenten i kursen som de obligatoriska laborationerna utger. Han tillägger även att det passar honom väldigt bra att läsa komvuxkurser på distans då han för tillfället jobbar heltid.
– Att läsa komvux på distans passar mig för att jag kan kombinera jobb med studier, säger Johan. Johans mål med studierna är att komplettera sina gymnasiebetyg och att på så sätt få behörighet att söka till Optikerprogrammet på Karolinska institutet i höst.

Över 100 grund och gymnasiala kurser på Åsö Vuxengymnasium

Åsö vuxengymnasium erbjuder över 100 grund- och gymnasiala kurser, Naturvetenskapligt basår, yrkesutbildningarna Ekonomiassistent och Undersköterska samt YH-utbildningen Barnspecialistundersköterska. Utbudet för distanskurserna ökar hela tiden och på Åsö vuxengymnasium startar nya distanskurser redan 24 april och sedan erbjuds kursstarter varje månad under hösten.

Många av eleverna som läser på Åsö vuxengymnasium har ett tydligt mål med sina studier och läser komvux för att få möjlighet att läsa vidare på högskola eller universitet.
– Jag läser på komvux för att komma in på dietistprogrammet, säger Carolina som även hon läser Naturkunskap 2. Även Carolina har ett heltidsjobb och tycker att det är bra att kunna läsa kurser på distans. Både hon och hennes kurskamrat Eva tycker att de är mer motiverade att plugga på komvux jämfört med under gymnasiet.
– När man väljer att läsa på komvux så har man gjort ett medvetet val och då blir man mer motiverad. Hon tillägger att hon uppskattar att få träffa kurskamraterna trots att hon läser på distans och att det är roligt att vara i ett labb igen.
– Det var så länge sedan jag labbade. Det här är ju kul!

"Genom att kombinera teori och praktik får eleverna en större förståelse"

Eleverna i distanskursen Naturkunskap 2 har fått på sig varsin labbrock och skyddsglasögon och får en noggrann genomgång av uppgiften.
– De ska idag få använda sig av mänskligt DNA för att hitta en mördare, förklarar läraren Marcus. Laborationen ingår i momentet genetik och inför lektionen har eleverna fått förbereda sig genom att läsa kurslitteraturen.
– Genom att kombinera teori och praktik så får eleverna en större förståelse för ämnet och intresset för de naturvetenskapliga ämnena ökar, tillägger Marcus. Han får medhåll från Ebba som jobbar på Vetenskapens Hus med att ta emot skolbesök.
– Det är jätteviktigt att eleverna får möjlighet att vara i ett labb som detta samt att de får möjlighet att utföra laborationerna själva precis som det görs i verklighet som t.ex. i polisens laboratorium.

Komvuxstudier är ofta en språngbräda till vidare studier och många av eleverna i klassen enas om att de tycker att de är väldigt roligt att komma igång med studierna igen efter ett längre uppehåll efter gymnasiet.
– Jag tycker att det är roligt att plugga nu när jag har ett mål med mina studier, säger Johan. Jag märker nu att jag har saknat att plugga och att den kunskap jag har fått mellan gymnasiet och nu hjälper mig att ta till mig kunskap bättre, säger han. Han tillägger att även om det kan vara tufft att jobba och studera samtidigt så går det bra för att han har ett mål.
– Man måste ha disciplin och målmedvetenhet, men har man det så är det roligt att plugga på komvux.

Läs Naturkunskap på Åsö Vuxengymnasium

Jag lärde mig väldigt mycket under min APL

Läs intervjun med vår elev Kanyarat som har läst undersköterskeutbildningen på Åsö vuxengymnasium.

Varför valde du a- läsa till undersköterska?
Ett yrke som undersköterska innebär inte bara att kunna försörja sig själv utan också att hjälpa andra människor. Det gör mitt liv meningsfullt!

Vad är det bästa med utbildningen? 
APL är det bästa! Jag lär mig väldigt mycket under min APL. Jag har kul tillsammans med handledaren, arbetskamrater och de äldre. Jag har redan fått ett jobberbjudande efter praktiken.

Vad är dina planer efter avklarad utbildning?
Jag vill självklart jobba inom vården. Det finns många olika möjligheter att utbilda sig vidare inom yrket.

Läs mer
Fråga SYV