Vatten- och Miljötekniker

Yrkeshögskolan SKY
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans, Göteborg, Hallsberg, Järfälla, Sundsvall
80 veckor
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start


Göteborg
Fall 2023

Järfälla
Fall 2023

Sundsvall
Fall 2023
SKY Stiftelsen Yrkeshögskola Sverige

Vatten- och Miljötekniker

Brinner du för en hållbar framtid och vill framtidssäkra vårt viktigaste livsmedel? Som vatten- och miljötekniker kan du verkligen göra skillnad!

Denna utbildning ger dig den yrkeskompetens som krävs för att arbeta inom VA-branschen för att säkra samhällets tillgång till vatten – vårt viktigaste livsmedel.

Du får också lära dig hur du kan producera dricksvatten och utföra kvalitetskontroller samt optimera processer i ditt arbete. Efter du tagit examen dyker du rakt in i en bransch som behöver din kompetens!

Vad gör en vatten- och miljötekniker?

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. En vatten- och miljötekniker ser över reningsprocesser så vattnet uppnår en god kvalité. Som vatten- och miljötekniker ansvarar du över drift och underhåll av vatten- och avloppsanläggningar.

Samtidigt får du leda och delta i projekt- och utredningsarbeten som gäller vattenförsörjning och vattenmiljöfrågor, såsom minskning av energi- och kemikalieförbrukning. Så att du kan säkerställa att produktion och leverans av rent dricksvatten till samhället fungerar som det ska.

En vatten- och miljötekniker tjänar i snitt 35 300 kr i månaden.

Vilka kompetenser får jag?

Den viktigaste kompetensen du kommer få är att kunna producera dricksvatten. Du kommer också få lära dig att rena förorenat vatten innan det släpps tillbaka ut i naturen. Samt anpassa, optimera och utveckla processerna vid ett vattenverk och avloppsverk.

Utöver det kommer du kunna ansvara för och tillämpa specialiserad kunskap i daglig drift på din arbetsplats och ta dig an avancerade projekt.

Vad kan jag jobba som?

Det finns många yrkesroller som denna utbildning leder till. Vilket är fördelen med en bred utbildning som ger möjligheter till ett varierat jobb efter avslutad utbildning.

  • Drifttekniker inom reningsverk
  • Drifttekniker inom vattenverk
  • Vatten- och miljötekniker med inriktning drifttekniker
  • Vatten- och miljötekniker med inriktning VA-driftingenjör
  • Vatten- och miljötekniker med inriktning VA-processingenjör
  • Vatten- och miljötekniker med inriktning VA-projektledare
  • Vatten- och miljötekniker med inriktning VA-utredningsingenjör

Utbildningens upplägg

Under utbildningen blandas det teoretiska med det praktiska där vi utgår frånen projektorienterat och problembaserad pedagogik (PBL)som bygger på att den studerande under sin utbildning ska få förutsättningar för att utveckla en analytisk och problemlösande förmåga.Det betyder att lärandet baseras på verkliga situationer som kan uppstå på arbetsplatsen.

Lärande i arbete (LIA)är ett förberedande moment inför arbetslivet i din framtida yrkesroll. Denna del består av praktik ute på ett företag eller organisation. Genom handledning får du möjlighet att praktiskt utföra de moment du har läst om under utbildningen. Vilket betyder att du får pröva på din framtida yrkesroll redan under din studietid!

Träffar under utbildningen

Väljer du att läsa utbildningen på distans kommer det under utbildningen att genomförs 4 träffar som varar 2-3 dagar vardera. De fysiska träffarna berör olika moment i utbildningen och fysisk närvaro är obligatorisk.

Träffarna kommer att hållas i studieorterna Göteborg, Järfälla respektive Sundsvall. Information om varje träff kommer att skickas ut i god tid av utbildningsledaren.

Alla kostnader som uppstår för resa och boende i samband med dessa träffar står den studerande för.

Förkunskaper

Behörighetskrav

För denna utbildning krävs en grundläggande behörighet samt lägst betyget E/3/G i Matematik 2 och Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2.

Reell kompetens

Saknar du något av behörighetskraven men har kunskap och kompetens från arbetslivserfarenhet som du anser motsvarar en gymnasieexamen eller ett särskilt förkunskapskrav som ingår i våra behörighetskrav? Då kan du i din ansöka åberopa reell kompetens.

Om du åberopar reell kompetens måste du i din ansökan tydligt beskriva dina kompetenser samt skicka in intyg som styrker dina kunskaper och erfarenheter.

Ansökan

Ansökan öppnar den 1 februari 2023 och stänger 15 maj 2023.

I din ansökan behöver du skicka in dina betyg och eventuella arbetsintyg. Ett CV är inte ett giltigt betygsunderlag.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen kommer vi, vid behov, göra etturval bland samtliga behöriga sökanden genom ett särskilt prov.

Har du frågor om din ansökan?

Kontakta oss på 010 – 585 58 50 eller info[a]yhsky.se!

Examen & Intyg

Efter genomförd och godkänd utbildning erhåller du en yrkeshögskoleexamen i Vatten- & Miljötekniker, 400 YH-poäng.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Yrkeshögskolan SKY

Yrkeshögskolan SKY

Hos oss på Yrkeshögskolan SKY tas alla våra yrkeshögskoleutbildningar fram utifrån ett stort anställningsbehov som branschen själva uttryckt. Utbildningarna leder i sin tur till jobb med snabb möjlighet till karriär för de studerande. Under de senaste 20 åren har vi...


Läs mer om Yrkeshögskolan SKY och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Vatten- och Miljötekniker
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Yrkeshögskolan SKY



Recensioner

Det finns inga recensioner för Vatten- och Miljötekniker

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Vatten- och Miljötekniker från Yrkeshögskolan SKY, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön