Lokförarutbildning

Vad roligt att du är intresserad av att läsa en lokförarutbildning! Du kommer att få ett ansvarsfullt, självständigt och viktigt yrke. Här hittar du flera olika lokförarutbildningar. Hitta din utbildning till lokförare nedan.
Visar 1-7 av 7 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-7 av 7 träffar

Är du intresserad av en lokförarutbildning?

Lokföraren har ett ansvarsfullt arbete. Att sätta säkerheten främst och hantera oväntade situationer är en viktig del av jobbet. Som lokförare kör man tåg med passagerare eller gods. Ibland ingår växlingsarbete med radiostyrda lok i arbetsuppgifterna. Arbetet som lokförare kräver att man alltid sätter säkerheten främst. Lokföraren har ansvar för säkerheten ombord på tåget tillsammans med övrig tågpersonal.

Det som är viktigt att tänka på innan man utbildar sig och arbetar som lokförare är att det kan vara en del obekväma arbetstider då det kan vara ett ganska oregelbundet jobb eftersom tågen ibland går dygnet runt.

Som lokförare kan man på vissa platser också delta i växlingsarbetet på bangårdar. Det innebär att man förflyttar vagnar med hjälp av radiostyrda lok. De radiostyrda loken styrs med en bärbar fjärrstyrningsutrustning.

Populära orter för en utbildning till lokförare

Lokförarutbildning i Vansbro

Lokförarutbildning i Nässjö

Lokförarutbildning i Boden

Vart kan du utbilda dig till lokförare?

När du letar efter din utbildning till lokförare kommer du nästan alltid hitta utbildningen på en yrkeshögskola och det kan komma att krävas av dig att du ska ha vissa förkunskaper sedan innan. Du ska uppfylla de fysiska, medicinska och yrkespsykologiska kraven som det finns lag på att alla yrkessamma lökförare ska uppfylla samt genomgå ett urvalstest som är ett krav från transportstyrelsen, det testet består av en skriftlig och en intervjudel. Det kan även vara yttligare krav om skolan du vill studera på har lokala krav på förkunskaper.

Efter din lokförarutbildning

Lokföraren ansvarar för att tåget körs mjukt, säkert och i rätt hastighet. Lokföraren har kontakt med tågpersonal och trafikledning via radio. En så kallad linjebok beskriver banan och de vägsignaler som finns längs sträckan.

Efter en lokförarutbildning kan man också kallas tågförare eller förare av tåg. Lokförare kan vidareutbilda sig till teknisk rådgivare. Då arbetar man med att ge lokförarna driftstöd när det uppstår tekniska problem på tåget. Som lokförare kan man också köra pendeltåg.

Läs mer om yrket, se lönestatistik och framtidsprognoser för yrket.

Filtrera din sökning
Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv