Eftergymnasiala utbildningar
Förberedande utbildningar

539 utbildningar och kurser

Förberedande utbildningar

Naturvetenskapligt eller tekniskt basår

Ett naturvetenskapligt eller tekniskt basår på högskolan gör dig behörig till universitetsstudier på en mängd program inom IT, matematik, naturvetenskap och teknik. Det är något för dig som behöver fräscha upp dina kunskaper om de har några år på nacken. Basåret låter dig inte bara läsa in kunskaper du saknar, det fungerar också som ett introduktionsår till kommande universitetsstudier. Du skaffar dig bra studieteknik, får en inblick i studentlivet och lär känna lärare.

Collegeår

Collegeår är en kombination av gymnasie- och universitetsstudier som förbereder dig för studier på högskolan. Utbildningen brukar vara ett år lång, innehåller 30 högskolepoäng och ger dig högskolebehörighet. Collegeåret är ett sätt att bygga på din gymnasiebehörighet, och att prova på studier på högskolan. Gymnasiedelen och högskoledelen läses parallellt, gymnasiedelen på Komvux och högskolekurserna på högskolan.

Andra förberedande utbildningar

Det finns även en mängd andra utbildningar som förbereder dig för vidare studier. Komvux och folkhögskola erbjuder flexibla och individanpassade kurser som ger dig den behörighet du behöver för att kunna plugga på högskola. Under rubriken ”Kurser för invandrare” hittar du t ex kurser i svenska som krävs för att du som är invandrad till Sverige ska kunna studera på högre nivåer. Det finns även en kategori för dig med funktionshinder, där du hittar kurser som är speciellt anpassade till funktionshindrade

 

Om du inte finner de utbildningar inom förberedande utbildningar som du sökte efter kan du testa att använda fritextsöket högst upp på sajten. När du fritextsöker efter utbildningar kan du sedan enkelt filtrera på Nivå: "eftergymnasialt", Intresse: "förberedande utbildningar".

Fråga SYV