Gymnasieutbildningar
Hantverksprogrammet
Botkyrka

1 utbildning

Hantverksprogrammet

På programmet lär du dig om hantverksprocessen, formgivning, företagande och service. Du tränar dig i att utveckla idéer till färdiga produkter och att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du bedömer ekonomisk lönsamhet.

Vad leder hantverksprogrammet till?
Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram, vilket innebär att du kan börja jobba direkt efter gymnasiet. Vill du plugga vidare på högskola eller universitet kan du välja kurser på gymnasiet som ger dig högskolebehörighet. Hantverksprogrammet kan leda till yrken som frisör, florist, finsnickare eller kläddesigner.

Fem inriktningar
Hantverksprogrammet har fem olika inriktningar.


Finsnickeri

Ger kunskaper om och färdigheter i tillverkningsmetoder och hantering av verktyg och maskiner samt kunskaper om material som används inom branschen.

Florist

Ger kunskaper om och färdigheter i att kombinera olika material för att skapa blomsterarbeten av teknisk och estetisk kvalitet, samt kunskaper om krukväxter, snittblommor och övrigt förekommande material inom branschen. Frisör Ger kunskaper om och färdigheter i olika behandlingar, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom branschen.

Textil design

Ger kunskaper om och färdigheter i konstruktion, tillverkningsmetoder och hantering av verktyg och maskiner samt kunskaper om material som används inom hantverksområdet.

Övriga hantverk

Ger kunskaper om och färdigheter i arbetsuppgifter, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom den valda profilen. Skolan väljer vilken eller vilka profiler de erbjuder.

Vilka ämnen läser jag?
Gymnasiegemensamma ämnen: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. Programgemensamma karaktärsämnen är: entreprenörskap, hantverk och hantverkskunskap. Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Hör med skolan vilka fördjupningskurser den erbjuder. Du har även ett individuellt val där du väljer vad du vill läsa. Kurserna du kan välja mellan varierar från skola till skola.

Botkyrka 

Hittar du utbildningar med inriktning hantverksprogrammet som intresserar dig i Botkyrka? Om du tänker flytta bör du kontrollera bostadssituationen och ett bra första steg kan vara att söka på nätet efter "bostad Botkyrka" eller besöka myndighetssidor för Botkyrka. Tänker du pendla till och från utbildningar inom hantverksprogrammet i Botkyrka bör du lämpligen kolla upp bästa färdsättet i förväg.

Om du inte finner de utbildningar inom hantverksprogrammet som du sökte efter kan du testa att använda fritextsöket högst upp på sajten. När du fritextsöker efter utbildningar kan du sedan enkelt filtrera på Nivå: "gymnasium", Intresse: "hantverksprogrammet", Ort: “Botkyrka”.

Fråga SYV