Gymnasieutbildningar
Teknikprogrammet
Sundbyberg

1 utbildning

Teknikprogrammet

På teknikprogrammet lär du dig hur tekniken produceras, utvecklas, används och påverkar miljön, samhället och oss som individer. Du utvecklar dina kunskaper i teknik, fysik, kemi och matematik med fokus på tekniska processer. Fokus ligger både på befintlig teknik och teknikutveckling.

Vad leder teknikprogrammet till?
Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program, vilket innebär att du förbereds på ett bra sätt för fortsatta studier på högskolan. Lämpliga ämnesinriktningar på högskolan är framförallt inom teknik och naturvetenskap men du får även högskolebehörighet inom andra områden.

Fem inriktningar
Det finns fem inriktningar på teknikprogrammet.

Design och produktutveckling

Ger kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centralt. Den ska också behandladesignprocess och designmetodik.

Informations- och medieteknik

Ger kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Den ska behandla datorkommunikation, programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik.

Produktionsteknik

Ger kunskaper om och färdigheter i produktion och företagande. Den ska behandla automation och hur produktionslinjer styrs samt ge produktionskunskaper inom olika områden.

Samhällsbyggande och miljö

Ger kunskaper om och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Den ska behandla byggande och miljöfrågor ur ett brett perspektiv, såväl ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt. Teknikvetenskap ger kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Den ska fördjupa kunskaper om teknik, matematik och fysik.

Teknikvetenskap

Ger kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Den ska fördjupa kunskaper om teknik, matematik och fysik.

Vilka ämnen läser jag?
Gymnasiegemensamma ämnen: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. Programgemensamma karaktärsämnen är: fysik, kemi och teknik.

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Hör med skolan vilka fördjupningskurser den erbjuder. Du har även ett individuellt val där du väljer vad du vill läsa. Kurserna du kan välja mellan varierar från skola till skola.

Sundbyberg 

Hittar du utbildningar med inriktning teknikprogrammet som intresserar dig i Sundbyberg? Om du tänker flytta bör du kontrollera bostadssituationen och ett bra första steg kan vara att söka på nätet efter "bostad Sundbyberg" eller besöka myndighetssidor för Sundbyberg. Tänker du pendla till och från utbildningar inom teknikprogrammet i Sundbyberg bör du lämpligen kolla upp bästa färdsättet i förväg.

Om du inte finner de utbildningar inom teknikprogrammet som du sökte efter kan du testa att använda fritextsöket högst upp på sajten. När du fritextsöker efter utbildningar kan du sedan enkelt filtrera på Nivå: "gymnasium", Intresse: "teknikprogrammet", Ort: “Sundbyberg”.

Fråga SYV