Folkhögskola

Behöver du uppnå behörighet för att kunna studera på universitet eller högskola? Eller är du intresserad av att utbilda dig till journalist eller teckenspråkstolk? Då kan en utbildning på folkhögskola passa dig!
Visar 1-20 av 1707 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 1707 träffar
1
2
3
4
...
86

Vad innebär det att studera på folkhögskola?

På en folkhögskola kan du läsa kurser för att uppnå behörighet, fördjupa dina kunskaper eller studera en yrkesutbildning – oavsett vad du är intresserad av finns det mängder med kurser och utbildningar inom olika områden. När du studerar på en folkhögskola är du ofta med och påverkar hur din utbildning ser ut. Studier på folkhögskola är CSN-berättigade. 

När du studerar på en folkhögskola får du inte betyg i enskilda ämnen utan ett samlat studieomdöme av alla lärare i samtliga ämnen. Med studieomdömet kan du sedan söka dig vidare till fortsatta studier på till exempel universitet eller högskola.

Vad är skillnaden mellan folkhögskola och andra utbildningstyper? 

Folkhögskolan skiljer sig lite från andra utbildningstyper som universitet, högskola och yrkeshögskola. Den stora skillnaden är att utbildningarna inte är bundna av centralt fastställda kurs- eller läroplaner. 

Pedagogiken som används i folkhögskolan bygger på aktivt deltagande, samtal och gemensamt lärande i grupp. Detta kan vara skönt för dig som känner att du behöver extra stöd i dina studier. Det är också vanligt att jobba i projekt under utbildningen, som gärna anpassas efter studenternas förkunskaper och erfarenheter. Som student på en folkhögskola har du stora möjligheter att påverka din utbildning!

Behörighet till folkhögskola

Vilken behörighet du behöver för att kunna studera på en folkhögskola beror på vilken typ av kurs eller utbildning du ska studera. För dig som ska studera allmän kurs finns det oftast inte några antagningskrav, men för en yrkesutbildning behöver du grundläggande behörighet från gymnasiet. För att studera på folkhögskola behöver du vara minst 18 år.

Att bo på en folkhögskola

En annan stor skillnad från andra utbildningstyper är att folkhögskolorna ofta erbjuder internat, du kan alltså bo på skolan. Att bo och studera på en folkhögskola innebär att du får gemenskap med de andra som också studerar där. På vissa skolor är det även möjligt att ta med sig barn och en del skolor kan även ordna barnomsorg på skolan. Det finns ett fåtal skolor där det är tillåtet att ha med sig husdjur. Kontakta folkhögskolan som du är intresserad av för att ta reda på om de erbjuder dessa möjligheter. 

Kostnaden för boende på internat varierar från skola till skola. Kontakta den folkhögskola du är intresserad av för att höra vad som ingår i boendet och vad det kostar. Du som väljer att bo på folkhögskolans internat behöver också betala för kost och logi. Kostnaderna varier beroende på standard och antal måltider som ingår, men brukar landa på omkring 4500 kr/månad.

Kurser och utbildningar på olika nivåer

Vill du läsa in grundläggande behörighet eller drömmer du om att bli fritidsledare? På folkhögskolan finns det något för alla! Vissa läser Allmän kurs för att komplettera luckor från grundskola eller gymnasium, andra läser särskilda kurser (profilkurser) för att utvecklas inom ett specifikt område. Inom särskilda kurser finns även många yrkesutbildningar som är mellan 1-2 år långa. 

Exempel på yrkesutbildningar som du kan studera på en folkhögskola:

  • Journalist
  • Socialpedagog
  • Fritidsledare
  • Behandlingsassistent
  • Lärarassistent
  • Barnskötare
  • Filmarbetare
  • Teckenspråkstolk och dövblindtolk
  • Undersköterska

På folkhögskolan kan du även läsa kortare kurser som är max 2 veckor långa. Det kan till exempel vara prova-på-kurser eller sommarkurser.

Var kan jag studera på en folkhögskola?

Det finns folkhögskolor på olika ställen runt om i Sverige, ofta finns de på mindre orter men du hittar även folkhögskolor i större städer som Stockholm och Malmö. Eftersom folkhögskolan är en nordisk skolform hittar du även folkhögskoleutbildningar i våra grannländer.

Källa: folkhogskola.nu, sverigesfolkhogskolor.se

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv