Plugga Freds- och utvecklingsprogrammet på Linnéuniversitet

Amanda

Plugga Freds- och utvecklingsprogrammet

Tack vare bredden på programmet har Amanda fått en djupare förståelse och nya perspektiv på vilka frågor hon tycker är mest intressanta. Hon uppskattar även det faktum att undervisningsspråket är engelska, vilket gör studentgruppen mer mångfaldig och internationell. Det öppnar även upp för olika jobbmöjligheter och för att utveckla sina färdigheter.

Amanda har tidigare jobbat som musiklärare men visste att hon ville göra ett karriärbyte för att kunna jobba inom det humanitära området. Hon blev intresserad av freds- och utvecklingsprogrammet då det är ett av få program som kombinerar freds- och utvecklingsfrågor.

– Jag vill hjälpa andra människor i mitt arbete och jag anser att det är extra viktigt att göra detta efter en konflikt, då freden är skör och det finns mycket återuppbyggnad att ta itu med. Undervisningsspråket är engelska, vilket gör att studentgruppen är mer mångfaldig och internationell. Dessutom har man som student på programmet möjlighet att tillbringa en viss period utomlands för antingen studier eller praktik – en faktor som kändes särskilt intressant för min del. En examen från programmet ger en möjlighet att jobba såväl i Sverige som i andra delar av världen.

Programmet täcker in en lång rad olika ämnen

– Bara under det första året läste vi ämnen som utveckling, styrning, konfliktanalys, kön, global politisk ekonomi, hållbar utveckling, mm. De uppgifter vi har fått har gett utrymme för flexibilitet och möjlighet till kreativitet. Vi får oftast själva välja vilka regioner eller frågor vi vill fokusera på, inom riktlinjerna för uppgiften, likaså hur vi ska ta oss and uppgiften.

Detta har enligt Amanda gett henne en djupare förståelse för vad hon tycker är mest intressant inom området, något som utmanar henne akademiskt.

En stillsam vardag i Europas grönaste stad

Det Amanda tycker allra bäst om med Växjö är det lugna tempot, naturen och storleken på staden.

– Det känns som att ingen har bråttom här, så det är lätt att känna sig avkopplad. Det finns fantastiska platser överallt för att vandra eller bara ta en promenad. Storleken på staden gör det enkelt att ta sig runt med cykel eller buss och jag springer ofta på mina vänner i centrum. Allt detta gör Växjö till en mysig plats.

Som student kan du även engagera dig i olika organisationer, vilket ger dig möjlighet att lära känna nya människor och lära dig nya saker.

– Själv är jag engagerad i Afrikagrupperna Växjö, som ordförande. Det är en solidaritetsgrupp som arbetar med lokala organisationer i fem olika länder i södra Afrika. Att vara involverad i Afrikagrupperna har gett mig en lång rad värdefulla erfarenheter – allt från att delta i och vara talare vid en strejk till att koordinera gästföreläsningar.

Amanda har inte bestämt sig för vad hon vill göra efter examen utan försöker hålla sinnet öppet.

– Jag slits mellan att vilja fortsätta studera på ett masterprogram och att jobba i Afrika eller Mellanöstern. Jag vill hålla mitt sinne öppet för möjligheter som kan dyka upp längs vägen. Mina huvudsakliga intressen är migration, kris- och katastrofhantering, konfliktstudier och social rättvisa.



Läs mer om Linnéuniversitetet

Request information


Få svar på dina frågor om Linnéuniversitetet
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.