Hoppa på program en termin in

16 jan 2017
Fråga:
Hej!

Jag vill till hösten 2017 börja studera de statsvetenskapliga programmet eller statsvetenskap A. Har gjort min research och utifrån betyg och möjlighet till Erasmus verkar eventuellt Luleå univeristet, Linnéuniversitetet, Linköpings universitet eller Uppsala universitet vara de som är bäst passande för mig. Mitt krav på universitet ska bland annat vara att jag kan vara borta på utbyte helst två terminer.

Nu de senaste dagarna har mina tankar också farit åt ett annat alternativ. Jag skulle kunna söka till statsvetenskap A på distans och bo utomlands redan nästa termin. Kan jag efter HT17 söka in på de statsvetenskapliga programmen och då "hoppa på" termin 2, VT18, på något av Sveriges univeritet som erbjuder det statsvetenskapliga programmet? Eftersom jag då skulle läst motsvarande statvetenskap A redan vilket på en majoritet av utbildningarna är det man läser termin 1.

Ett annat alternativ är att jag söker till universitet runt om i världen, helst Europa då det skulle bli subventionerat(?). Skulle uppskatta att ha ett univeristet och klasskamrater att diskutera med, men vill samtidigt helst inte vara i Svergie. Mina betyg från gymnasiet är 17.5 och ska skriva hp nu i April. Hur går jag vidare om jag vill söka mig till något av Europas univeristet som erbjuder en bachelor i Political Science på egen hand? Skulle det kosta?

Det blev många frågor men är extremt tacksam för svar!

Bästa hälsningar,
Felicia

Svar:

28 jan 2017
Hej Felicia! Ledsen att svaret har dröjt. Svårt att svara på om du kan hoppa på programmet, det måste du nästan kolla med studievägledningen vid respektive högskola/universitet. Avgifterna på universitet i Europa kan variera mycket.  Här kan du läsa mer om ekonomiskt stöd i olika EU-länder: http://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/fees-and-financial-help/index_sv.htm Om hur olika antagningsprocess sker,beroende på land: http://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/admission-entry-conditions/index_sv.htm Lycka till och ha en fortsatt fin helg! Vänliga hälsningar, Mikaela Blivande Studie-och yrkesvägledare