Hur blir man beteendevetare?

18 nov 2019
Fråga:
Hej!

Jag är snart klar lärare. Men är osäker om det är det jag vill. Vad finns det för andra vägar om man kan tänka sig plugga vidare? Kan man läsa grundkurser i ex sociologi eller beteendevetenskap och bli ex beteendevetare. Hur mycket extra skulle man isåfall behöva plugga? Vilka andra vägar kan man ta inom det området?

Tacksam för svar!
/Förvirrad student

Svar:

19 nov 2019

Hej,

Det är möjligt att läsa kurser inom beteendevetenskap och ta ut en fristående examen i beteendevetenskap. Man läser i så fall 90 hp (högskolepoäng) i ett av ämnena: psykologi, sociologi eller pedagogik. Resterande 90 hp kan man plocka ihop kurser inom olika ämnen och kurser. Även om man kan blanda kurser och ta ut en kandidat examen i psykologi, sociologi eller pedagogik så kanske det är bra att försöka planera studierna så att du vet att de är användbara för det du vill jobba med. För att veta det så behöver du kanske fundera lite mer på vilka jobb du vill söka och kolla upp hur anställningsmöjligheterna och kraven ser ut för dessa jobb. 

Du kan kontakta ett vägledningscentrum/vägledningsmottgning på de högskolor där du kan tänka dig att studera på för hjälp att fundera på hur du vill sätta ihop din examen.

Jag är osäker på vad det är du vill kunna göra med din examen så det är svårt att föreslå andra vägar på området men är det beteendevetenskapliga ämnen du är intresserad av så är det som sagt psykologi, sociologi eller pedagogik man brukar läsa. Dessa ämnen leder ju inte fram till ett specifik yrke i sig, utan läser man dessa ämnen kan det vara bra att veta vad man vill jobba först.

Lycka till! /Petra,SYV