Hur kommer jag in på Sjuksköterskeprogrammet?

14 dec 2019
Fråga:
Hej!
Mitt fråga är hur kan jag komma på ett utbildning som jag vill gärna komma till. Det handlar om sjuksköterska utbildning. Jag sökte redan flera gången. Grejen är att jag har meritvärde 11.5 av max 22. Jag fick veta som vuxen att jag har dyslexi ( det är förklaring för mina dåliga betyg i gymnasiet). Gick i skolan utomlands.
Ska man skicka intyg på att man har dyslexi när man söker utbildning? Kan vara lättare att komma in på utbildningen då? Andra frågan är finns det något sätt att höja schansen att komma in till utbildningen ? Jag gick hudterapeut skolan som är ett år. Kan det vara som merit också? Och har diplom från högskolan i ekonomi från Serbien.

Tack så mycket för svaret!
Mvh,

Svar:

16 dec 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! Det är bra att ha ett intyg på din dyslexi när du väl kommer in på programmet för då kan du få stöd för dt under utbildningen. Men när du söker in till utbildningen finns det inget annat sätt än att höja dina gymnasiebetyg (det kan man göra genom prövningar som du kan läsa om här https://allastudier.se/tips-o-fakta/h%c3%b6j-betygen-genom-pr%c3%b6vning-16814) eller skriva högskoleprovet (läs mer om det här https://allastudier.se/tips-o-fakta/h%C3%B6gskoleprovet-15834). 

Sedan finns det några högskolor som har alternativt urval till Sjuksköterskeutbildningen. Det kan du läsa om här:

https://www.studentum.se/bli-student/alternativt-urval/sjukskoterskeprogrammet/.

Lycka till! /Petra,SYV