Kan jag plugga till läkare i USA?

04 jan 2020
Fråga:
Hej! Jag är intresserad av att studera Neurovetenskap. Jag har länge valt mellan psykologprogrammet och läkarprogrammet för att sedan bli psykiater. Men på senaste tiden har jag insett att det jag verkligen är intresserad av är neuropsykologi eller Neurovetenskap, och jag är inte speciellt lockad av att jobba kliniskt som läkare eller psykolog, med patienter menar jag då.. Jag har googlat en del och ser att på utländska universitet, t. Ex I USA kan man gå en undergraduate i neuroscience för att sedan fortsätta med det på medSchool. Det jag undrar är om det finns något sätt att specialisera sin läkarutbildning alternativt psykologutbildning med Neurovetenskap här i Sverige ? Eller är det enda alternativet att studera utomlands då? Funderar också på om man väljer ett universitet i USA och bygger sin utbildning mer fritt som det verkar som man kan göra där, finns det jobbmöjligjeter då, och kanske framförallt kan man jobba i Sverige med en sådan mer frivald utbildning?

Svar:

27 jan 2020

Hej,

Högskolesystemet i USA fungerar på ett annat sätt än det gör i Sverige och som du har upptäckt finns det där möjlighet att göra mer generella undergraduates för att sedan ta en examen i medicin på avancerad nivå. Det finns inte samma möjlighet i Sverige så för att fördjupa sig i sitt specialområde här kan man istället välja att inrikta sig på det när man gör sina uppsatser och examensarbeten. Och sedan även efter utbildningen som specialistläkare. 

Socialstyrelsen bedömer om din utbildning och eventuella praktiska erfarenhet är jämförbar med de svenska kraven för läkare. Om du har utbildat dig till läkare utanför EU/EES så är legitimationsansökan omfattande och du kommer att få genomgå ett kunskapsprov och/eller kompletterande utbildning innan du kan få en svensk läkarlegitimation. Läs mer om det här: https://legitimation.socialstyrelsen.se/sv/utbildad-utanfor-eu-och-ees/lakare.

Lycka till! /Petra,SYV