Vad ska man tänka på om man går gymnasiet utomlands?

07 jan 2020
Fråga:
Hej
Jag har fått jobb i USA och min son skall söka in till gymnasiet till sommaren 2020 men kommer då plugga high school istället. Vi blir nog borta 2-3 år, vad behöver man tänka på att han skall göra/studera i USA för inte halka efter tills han kommer hem igen eller får andra problem med skola och behörighet. Han vill gå teknisk utbildning här. Kommer det här ge honom några problem när han kommer hem igen och skall söka platser?
//Jesper

Svar:

29 jan 2020

Hej Jesper.

Det som är viktigt att tänka på är behörigheten i svenska som krävs för högskoleutbildningar i Sverige på svenska. Därför behöver han läsa gymnasiekurserna i svenska (svenska 1, 2 och 3) under sin tid i USA. Det kan man göra på distans genom Hermods distansgymnasium. 

Sedan bör han såklart kolla upp behörigheten för tekniska utbildningar han är intresserad av gå i Sverige och se till att han läser dem på sin high school, vilket inte borde vara ett problem. Han kan kontakta utbildningsanordnarna (högskolorna) om något är oklart i behörighetskraven och vad de motsvarar i USA. 

Lycka till! /Petra,SYV