Hur blir jag dataingenjör?

21 jan 2020
Fråga:
Hej, jag gör just nu i grundskolan årskurs 9. Och mitt drömjobb är att bli en dataingenjör, men vilket program i gymnasiet ska jag välja för att kunna ha möjligheter senare att kunna bli en dataingenjör. Och vilken linje ska jag specificera mig på, om jag går teknikprogrammet skall jag då gå teknikvetenskap för dataingenjör eller vadå? Tack!

Svar:

12 feb 2020

Hej,

En vanlig utbildningsbakgrund för en dataingenjör är en högskoleingenjörsexamen i datateknik, 180 högskoIepoäng (tre år, heltid). Du bör alltid kolla med den utbildning du vill gå vad som krävs för att komma in men exempelvis Datateknik på KTH kräver utöver grundläggande behörighet Matematik 3c, Fysik 2 och Kemi 1. Så länge du läser de kurserna är du alltså behörig och det spelar ingen roll vilket program du väljer. 

Teknikprogrammet är ett bra val eftersom det är inriktat mot området du är intresserad av och kan ge dig behörigheten. Välj den inriktning du är intresserad av och se till att du kan välja till fysik 2 om du väljer en annan inriktning än teknik.

Vänligen/Petra,SYV