Kan man gå SFI på gymnaiset?

07 feb 2020
Fråga:
Hej frågar åt klasskompis . Det är så att jag går i samma klass med två afganska killar som har valt fel utb . Trotts att de inte har sfi har de fått gå en utemiljö utb och nu säger de att de inte är godkända . Jag menar hur har lärarna tänkt från början . De behöver Sfi och jag vet att det finns yrkesutbildningar som man kan kombinera med sfi . Hur gör man för att gå vidare med detta och vilka chanser finns det för att de ska kunna komma igång .De har den här gymnasie uppehållstillstånd och måste ha en yrkesutbildning samtidigt som alla kräver att de ska ha sfi . Jag vet att det går att kombinera . Blir jätte tacksam för svar . Mvh Roxana

Svar:

18 feb 2020

Hej Roxana,

Vad bra att du hjälper dina klasskompisar! Den som är under 20 år och vill läsa sfi, ska gå på språkintroduktion. Det är ett gymnasieprogram som vänder sig till dig som inte har tillräckliga kunskaper i svenska.

Elever som går på språkintroduktion kan få undervisning i enbart svenska eller svenska som andraspråk under en kortare period. Elevens kunskaper ska bedömas när de tas emot vid introduktionsprogrammet språkintroduktion.

Om de undrar något över deras specifika situation ska de prata med rektorn på skolan som kan förklara hur deras studieplaner ser ut.

Lycka till! /Petra,SYV