Vilka yrken passar introverta?

23 mar 2020
Fråga:
Hej!

Skulle du kunna nämna några utbildningar där man sen inte behöver träffa andra eller jobba ihop med andra? Ett jobb där man helt själv och ensam utför sina uppgifter.

Helst högskoleutbildning men andra utbildningar går också bra.

Tacksam för svar.

Svar:

24 mar 2020

Hej,

Man kan inte direkt säga att vissa yrken är introverta eller inte så jag tror att det kan vara bra att inte fokusera för mycket på den biten när du väljer yrke. Utgå från ditt intresse först, utbilda dig och sök sedan efter de tjänster som kan passa dig. Du kan inte på förhand veta exakt hur det kommer att bli på din framtida arbetsplats. 

Inom alla yrkesområden förekommer både introverta och extroverta inslag. Sedan kan det skilja sig mellan olika tjänster och arbetsplatser hur det ser ut i praktiken. Är du introvert får du hitta en arbetsplats där det fungerar och som du kan trivas med. Men först och främst bör du kanske trivas med själva yrket och utbildningen du har valt. 

I alla utbildningar ingår att man kommunicerar med andra, även om det kan vara i varierande grad, så det är något som man måste jobba med om man är väldigt introvert. Om du känner att du inte klarar det kan det vara en bra idé att söka hjälp för att kunna hantera det. Det är något som man inte kommer kunna komma ifrån vare sig i utbildning eller arbetslivet. 

Men man kan absolut söka sig till mer introverta tjänster för att matcha sin personlighet. Mitt tips är bara att du inte låter det styra ditt beslut kring yrke helt eftersom det finns så många andra faktorer som också är viktiga. Till exempel vad som intresserar dig, motiverar dig, vad du har talang för osv. I nästan de flesta yrken skulle jag vilja påstå att du kan hitta en tjänst som är mer introvert men jag har svårt att se att du skulle kunna undvika mänsklig kontakt helt oavsett vad du väljer. 

Lycka till! /Petra,SYV