Kan jag komma in på Läkarprogrammet?

02 apr 2020
Fråga:
Hej! Jag ska om två månader ta studenten från humanistiska programmet. Jag var väldigt osäker när jag skulle välja gymnasieprogram, men det blev bra tillslut. Jag har alltid haft ett intresse för naturvetenskap, men vid den tiden jag valde var jag helt säker på att jag skulle fortsätta med att studera juridik efter gymnasiet. Ett tag in på gymnasiet började jag bli mindre säker på mitt "yrkesval", men trivdes bra med ämnena på hum-programmet och fokuserade på det. Sedan nästan ett år tillbaka känner jag dock att det verkligen är läkare jag vill bli. Jag har nu lite funderingar kring hur detta ska gå till. Jag vet ju att man Kan göra ett sådant där basåret, då man får alla de nödvänduga kurserna. Men Hur blir det sedan med urvalet till läkarprogrammet? Har man överhuvudtaget någon rimlig chans efter ett basår? Jag är alltså ute efter ett "ärligt" svar här, så att jag vet vad jag ska satsa på. Jag kommer troligen gå ut gymnasiet med 22,3 i meritpoäng och läser matematik 3. Tack på förhand!

Svar:

03 apr 2020

Hej,

Vad roligt att det blev ett bra val och att su tar studenten snart! Efter gymnasiet kan du gå ett naturvetenskapligt basår eller läsa in kurserna du saknar på Komvux/vuxenutbildningen. Det krävs höga betyg för att komma in på Läkarprogrammet (oavsett vilken betygsgrupp man söker i) så ibland måste man också läsa upp en del betyg på Komvux och/eller göra högskoleprovet innan man kan komma in.

Men du har en lika rimlig chans att komma in som alla andra. Antagningspoängen varierar inte särskilt mycket mellan betygsgrupperna som du kan se på UHR.se. 

Lycka till! /Petra,SYV