Hur fungerar garantiplatser efter basår?

06 apr 2020
Fråga:
Hej!
Jag har sökt till naturvetenskapligt basår i Göteborg, kalmar, och karlstad. Jag vet att när man går till exempel sjukköterskaprogrammet i låt säga Gävle men flyttar senare till, till exempel Göteborg då kan man byta studieort så länge det är samma programm osv.
Jag undrar om det också går att byta , om jag nu kommer in i naturvetenskapliga basåret i karlstad eller kalmar, finns det möjlighet eller går det att jag byter till göteborgs naturvetenskapliga basåret då jag ska flytta dit, och inte kan studera utanför göteborg. samt om jag får garantiplats i högskolan som tog emot mig bara, eller också i den högskola jag flyttar till.
Med andra ord kan jag byta studieort när jag läser naturvetenskapligtbasår.
Och får jag garantiplats i den skolan jag valt att flytta mina studer till också.
mvh Sara

Svar:

07 apr 2020

Hej Sara,

Det brukar gå bra att byta om det program eller den kurs du läser har likadant upplägg som det program eller den kurs du vill byta till, under förutsättning att det finns lediga platser på utbildningen du vill byta till. Det är upp till högskolan du vill byta till att bedöma om det är möjligt eller inte. 

Ibland kan högskolorna erbjuda garantiplats till vissa program. Garantiplatserna brukar vara begränsade och det finns andra villkor kring dem som högskolan kan bestämma själva. Så om du vill veta vad som gäller för att få garantiplats måste du kolla det med respektive högskola. Det är möjligt att du måste läsa hela basåret på samma högskola för att kunna söka en garantiplats där men kolla som sagt upp det med högskolorna själva. 

Lycka till! /Petra,SYV