Hur höjer jag mina betyg?

07 apr 2020
Fråga:
Hej!

Jag tog studenten 2017 med 21,51 p (2,5 meritpoäng inräknade) och har inför HT 20 sökt till naturvetenskapligt basår på universitetet för att läsa in grundläggande behörighet för läkarprogrammet. Jag skulle dock vilja höja mitt meritvärde en aning för att öka mina chanser att komma in på läkarlinjen just vid Uppsala universitet (där antagningspoängen brukar vara minimum 21,5), men vill inte läsa in den grundläggande behörigheten på Komvux eftersom jag är relativt säker på att jag inte skulle få A i alla ämnen, och på så vis skulle mitt meritvärde sjunka. Min fråga blir således om det är möjligt att läsa vilken kurs som helst på komvux, låt säga Litteratur 100p, få A i kursen, och på så vis höja sitt meritvärde? Eller hur fungerar det?

Jag kommer också göra högskoleprovet till hösten 2020 och våren 2021 (skulle gjort det i år också men coronaviruset satte ju stopp för det) för att öka mina chanser att bli antagen.

Så, kort och gott: kan man läsa kurser på Komvux som inte är "relevanta" för den eftersträvade utbildningen i fråga och ändå höja sitt meritvärde? Jag är medveten att man i sådana fall hamnar i en annan urvalsgrupp.


Vänliga hälsningar,

Anna

Svar:

08 apr 2020

Hej Anna,

Vad roligt att du vill bli läkare! Du har förstått rätt att du kan få behörigheten på ett basår men att det inte påverkar ditt meritvärde. Du kan inte läsa vilken kurs som helst på Komvux för att höja betygen.

Om du vill höja betygen är det istället prövningar på Komvux som gäller. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg. 

Att göra högskoleprovet, så fort det blir möjligt, är också en bra idé. 

Lycka till! /Petra,SYV