Vilken kurs ska jag välja läsa på gymnasiet?

20 apr 2020
Fråga:
Hej! Jag går samhälle och undrar vad det finns för exakta fördelar kring att läsa Ma3b? Jag står och väljer mellan att läsa den kursen eller psykologi 2b (50) och filosofi (50) då jag skulle fått bättre betyg om jag läst de sistnämnda. Men å andra sidan vill jag ha behörigheten genom Ma3b ifall jag i framtiden skulle behöva det. Dock så intresserar jag mig inte för ekonomi i dagsläget. Är det bara civilekonom man får behörighet genom Ma3b dock eller kan jag ha nytta av den på andra sätt? Angående meritpoäng har jag redan 2,5 genom Spa3, Spa4 och Eng7. Så där har jag ingen direkt nytta av Ma3b antar jag.

Jag hade förmodligen fått C/B i Ma3b och A i psykologi 2b samt filosofi. Ungefär hur stor skillnad gör det i mitt slutgiltiga meritvärde? Vad hade du rekommenderat mig att göra i denna situation?

Tack på förhand!

/Nellie

Svar:

21 apr 2020

Hej Nellie,

Jag rekommenderar att du kollar på vilka utbildningar som kräver matte 3. Det kan du göra här. Sedan kan du fundera på om du vill ha behörighet till någon av de utbildningarna som kräver matte 3. Om inte så kan du ju välja en annan kurs du är mer intresserad av. Du kan kolla skillnaden i meritvärdet här.

Lycka till! /Petra,SYV