Vilka betygsgrupper söker jag i till högskolan?

23 apr 2020
Fråga:
Hej,

Nu till våren tar jag studenten efter att ha gått tre år på det naturvetenskapliga programmet. Jag kommer gå ut med godkända betyg i alla kurser. Den utbildningen jag vill söka till har ett alternativt urval vilket är ett rangordningstal av högskoleprovet och gymnasiebetyget (BI el BII). Jag har tyvärr inte tillräckligt högt betyg (BI) för att jag ska kunna komma in på enbart detta. Därför ska jag satsa på att komma in på utbildningen genom den ovan nämnda alternativa urvalsgruppen. För att jag ska slippa behöva få skyhögt på högskoleprovet, tänker jag att jag ska göra prövning på svenska 1 och engelska 1 till hösten. Jag har för tillfället C i bägge dessa kurser och nu i efterhand är jag säker på att jag kan höja dem till åtminstone B.

Ponera att jag skulle göra prövning i dessa två kurser och senare bestämmer mig för att plugga till något annat där jag har betydligt större chans att komma in om jag söker in på mitt BI betyg, kan jag i så fall söka in på mitt BI betyg? Med andra ord, kan jag söka in på mitt BI betyg även om jag har gjort prövning?

Hoppas att min fråga gick att förstå. Min SYV visste inte svaret och jag skulle därför vara mycket tacksam om ni kunde det.

Med vänlig hälsning,
Emelie

Svar:

27 apr 2020

Hej Emelie,

Jag förstår hur du menar! Grupp BI är för sökande med avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg och kompletteringsgrupp BII är för sökande som har kompletterat för att uppfylla behörighetskraven. 

Söker du till ett program som du har behörighet till genom din gymnasieexamen och bara har gjort prövningar för att höja betygen (meritpoängskomplettering) prövas du i både grupp I och II. I grupp BI konkurrerar du med ditt ursprungliga meritvärde och i BII med ditt nya, högre meritvärde.

Du kommer alltså att söka i båda grupper med dina olika meritvärden. 

Lycka till! /Petra,SYV