Är det värt att bli arkeolog?

24 apr 2020
Fråga:
Hej!

Jag är 37 år gammal/ung hur man nu vill se på det. Min studietid var gymnasiet med estetisk konst och form som inriktning efter det undersköterskeutbildning som jag jobbat med sen gymnasiet, för ett halv år sedan valde jag att säga upp mig för att satsa på mina studier då jag inte gick ut gymnasiet med ett slutbetyg. så just nu studerar jag upp grundämnen för att få slutbetyg och chansen att studera på högskola.

Jag har i flera år alltid intresserat mig för det mystiska, svurna tider och historien bakom. jag har funderat på arkeologi. Min fråga är följande

Med tanke på min ålder och min tidigare studietid som inte kommer i närheten av Arkeologi samt framtiden för arkeologi där jag läst att många kommer att jobba som det och att det därför kan komma att bli hård konkurrens. Vore det bättre att satsa på någonting annat istället, eller skulle det vara värt mödan att utbilda sig som arkeolog?

Svar:

27 apr 2020

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av arkeologi! Det är som du har förstått hård konkurrens inom yrket. Det finns några hundra tillsvidareanställda arkeologer på arbetsmarknaden idag. Under grävsäsong anställs utöver dessa många som har en projektanställning eller annan tidsbegränsad anställning.

Så du får fundera på om du tycker att det är värt eller inte. Det beror ju lite på hur du ser på att konkurrera på arbetsmarknaden och kanske också hur du ser på att kanske ha mer osäkra, tidsbegränsade anställningar. Sedan så kan du tänka på hur beredd du är att till exempel flytta eller resa runt för att kunna jobba som arkeolog. 

Din ålder eller tidigare erfarenhet är inte ett hinder så fokusera mer på att fundera vilken framtid du vill ha och hur mycket osäkerhet kring en framtida anställning som du kan leva med. Samt på hur mycket du är beredd att konkurrera på arbetsmarknaden. 

Lycka till! /Petra,SYV