Hur blir jag diplomat?

20 maj 2020
Fråga:
Hej, jag studerar internationell civilekonom med franska. Jag valde detta programmet utav de många arbetsmöjligheter man kan få efter utbildningen och med franska för jag tycker språk är intressant. Har inte riktigt tänkt mycket på vad jag vill göra innan jag börjat läsa utbildningen. Ju mer jag tänker på det nu desto mer känner jag att jag hade velat jobba som en utrikes ambassadör. Med det menar jag ett arbete som är likt diplomatarbete. Finns det en chans att man kan få jobb inom denna branschen efter att man läst utbildning som jag läser (och om ja hur stor eller snäv är den). Jag förstår att det krävs förutsättningar för att jobba som utrikes ambassadör eller diplomat som att man ska kunna många språk och det tror jag inte att jag har problem på denna fronten. Men också, hur går man tillväga sen när man väl är redo för detta steget? om den visar sig är möjlig så att säga. På regeringen.se står det att man kan ansöka till ett diplomatprogram och det är ett sätt att förverkliga drömmen men eftersom endast 20 blir antagna till programmet så undrar jag om det finns andra sätt där man får ett sånt jobb?
Tack på förhand,
Jasmine

Svar:

21 maj 2020

Hej Jasmine,

En ambassadör är en diplomat och diplomater kan ha olika högskoleutbildningar som bakgrund. Vanligt är att man har en juridisk utbildning. Diplomater utbildas sedan vid Regeringskansliet och Utrikesdepartementets (UD) diplomatprogram. 

Språkkunskaper är mycket viktiga för att komma in på Diplomatprogrammet. Du ska ha mycket goda kunskaper i svenska och engelska och goda kunskaper i minst ytterligare ett språk - företrädesvis arabiska, franska, mandarin, ryska, spanska eller tyska. 

Det är inget som hindrar att du söker Diplomatprogrammet efter din utbildning.

Lycka till! /Petra,SYV