Hur hittar jag en SYV?

27 maj 2020
Fråga:
Hej, jag skulle vilja boka en tid om det är möjligt. Att träffas och sätta sig ner och prata om framtiden, vad jag kan och har gjort innan och vad jag ska göra längre fram. Vet inte riktigt alls vad jag vill bli eller jobba med. Vet ni hur man går till väga?

Svar:

28 maj 2020

Hej,

Det är inte möjligt hos oss men du hittar information om var du kan hitta en studie-och yrkesvägledare här: https://allastudier.se/tips-o-fakta/sa-hittar-du-studievagledare-15838.

Medan du väntar på att få komma på ett vägledningssamtal kan du fundera på hur du är som person och vad du vill ha ut av ett arbete. Du kan också läsa på om vilka utbildningar och yrken som finns. Alltså vilka är alternativen som du kan välja mellan. 

Det är en bra början att söka på vad som finns på de orter du kan tänka dig att studera på. Det kan du göra här: http://allastudier.se/utbildningar/. Du kan även gå in på skolornas egna webbplatser och läsa igenom deras utbildningskataloger.

Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista. När du gått igenom alla kurskataloger/utbildningssökningar tittar du närmare på programmen du har på din lista. Läs på mer om dem och kolla upp deras lönestatistik och framtidsprognos. Det gör du här: http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Det kan vara en lång process att komma fram till vilken utbildning och vilket yrke som passar en så börja redan nu att fundera. 

Lycka till! /Petra,SYV