Finns det ett antagningsprov till universitetet?

21 jun 2020
Fråga:
Hej,

Jag undrar om det är möjligt att göra antagningsprov till universitet i uppsala då jag hört att 1/3 kan komma in med dessa prov. Om det är en möjlighet vart är det man söker till dom, till ex till uppsala universitet?

Svar:

22 jun 2020

Hej,

Jag känner inte till något antagningsprov till Uppsala universitet. Det finns ibland antagningsprov till universitet i Sverige (arrangerad av universiteten själva) men det handlar då om praktiska utbildningar till exempel idrott.  Jag tror det du tänker på, som 1/3 kan komma in med, är högskoleprovet. 

Högskoleprovet gäller för antagning till alla universitet i Sverige. Det skrivs alltid på lördagar, en gång på våren och en gång på hösten. Sista anmälningsdag är 15 februari för våren och 1 september för hösten. Cirka en vecka före provet får du en kallelse med information om var provet äger rum.

Enda sättet att anmäla sig till högskoleprovet är genom en webbanmälan på https://hogskoleprov.nu. Du kan läsa mer om högskoleprovet här: https://allastudier.se/tips-o-fakta/h%C3%B6gskoleprovet-15834.

Lycka till! /Petra,SYV