Hur funkar Läkarprogrammet i Danmark?

08 jul 2020
Fråga:
Hej

Jag skulle vilja läsa till Läkare men mina betyg räcker ej till. Jag har börjat se över läkarplatser i andra länder som https://allastudier.se/tips-o-fakta/lakarutbildningar-utomlands-15841
nämner. Jag har börjat få upp intresse för att plugga i Danmark och skulle behöva hjälp av dig med information av att plugga där. Hur är det med intagningspoäng etc?

Tack på förhand
/Edvin

Svar:

11 jul 2020

Hej Edvin,

När du söker till högskoleutbildning i Danmark kan du söka i två kvoter; kvote 1 eller kvote 2.

KVOTE 1

I kvote 1 söker du med ditt genomsnittsbetyg från gymnasiet. Upplästa betyg räknas inte in. Genomsnittsbetyget måste vara minst 6,0 enligt den danska skalan och du måste ha uppfyllt alla behörighetskrav för utbildningen.

KVOTE 2

Om du ansöker genom kvote 2 görs en helhetsbedömning av dina kvalifikationer. Dessa kan bestå av exempelvis tidigare utbildning, arbetslivserfarenhet, frivilligt arbete och utlandserfarenhet. Även här måste du ha uppfyllt alla behörighetskrav för utbildningen.

Du måste kolla vad som gäller för de universitet som du vill söka till så kolla universitetens egna webbplatser. Det finns fyra universitet i Danmark som har läkarutbildning:

  • Aalborgs Universitet
  • Aarhus Universitet
  • Københavns Universitet
  • Syddansk Universitet

Lycka till! /Petra,SYV