Kan jag läsa Läkarprogrammet på tyska?

16 jul 2020
Fråga:
Hej !

Jag tänker ansöka till läkarprogram i Tyskland. Jag har inga kunskaper om tyska men jag har läst att man måste För att antas till en utbildning i Tyskland måste du ha goda kunskaper i tyska, och de flesta universitet och högskolor kräver att du gör ett språktest för att visa att du har de kunskaper som krävs. Det finns flera olika tester du kan göra, framförallt:
DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang)
TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache).

Frågan är om jag läser tyska 1,2 och 3 så motsvara det DSH?
Men det står att jag kan läsa DSH i det universitet jag ska ansöka till och bli antagen i. Men om jag läser tyska 1,2,3 distans här i Sverige så räcker det för att uppfylla kraven för DSH. Kan jag göra ansökan utan att DSH efter ansökan och efter att man har blivit antagen.

Och om ansökan till universitet så är det lite komplicerat, så jag undrar om ni har några råd om någon som kan hjälpa mig med att ansöka till universitet?

Hälsningar !

Svar:

22 jul 2020

Hej,

Gymnasiekurserna tyska som modernt språk kan inte motsvara språktesterna i tyska som krävs för tyska universitet. Du behöver alltså ta språktestet. Angående om du kan göra DHS kurser på universitetet du vill söka till måste du kolla det med dem. Eftersom de kräver DHS för studier på tyska måste du klarat testet innan du kan bli antagen. Du kan kontakta universitetet om du behöver hjälp med ansökan.

Tänk på att du måste vara bra på tyska om du ska läsa Läkarprogrammet på tyska. Det kan  vara svårt även på sitt modersmål att läsa den litteratur som ingår, diskutera och skriva tentor och uppsatser. Så jag rekommenderar att du funderar på ifall du kommer att klara studier på tyska eller om det är bättre at du söker ett program på engelska eller svenska till exempel. 

Lycka till! /Petra,SYV