Hur höjer jag gymnasiebetygen?

26 jul 2020
Fråga:
Hej,
jag tog studenten för några veckor sedan och vill plugga vidare men har jättedåliga betyg i allting. Kortfattat så måste jag höja mina betyg, (obs, jag har inga F dock) hur gör jag till att höja mina betyg?

Min andra fråga är vilka betyg ska jag höja? om jag tex vill plugga till socionom ska jag plugga upp de ämnen som är behöriga till utbildningen? alltså samhällskunskap 1b och matte 2b? så att jag höjer bara de från ett E?

Min tredje fråga är i vilken urvalsgrupp hamnar jag efter att ha höjt mina betyg blir jag kvar i BI gruppen eller hamnar jag i BII gruppen?

mvh

Svar:

27 jul 2020

Hej,

För den som behöver höja betygen är det prövning på Komvux som gäller. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg.

Du kan höja vilka kurser du vill men det kan vara en bra idé att bli bättre i de kurser som krävs för utbildningen du vill söka till. Alla dina kurser påverkar dock ditt meritvärde och du har mest att tjäna på att höja de lägsta betygen till så höga betyg som möjligt.

Om du har höjt ditt meritvärde med ett nytt betyg i en kurs eller med en kurs som kan ge meritpoäng, kommer du som har en gymnasieexamen från komvux att konkurrera i BI och BII. I grupp BI konkurrerar du med ditt ursprungliga meritvärde och i BII med ditt nya, högre meritvärde.

Lycka till! /Petra,SYV