Vad är bättre, basår eller komvux?

28 jul 2020
Fråga:
Hejsan!
Jag har funderat på tandläkaryrket och har tänkt på att utbilda mig till tandläkare. Problemet är dock bara att jag saknar behörighet eftersom jag inte gick ett naturvetenskapligt program på gymnasiet. Jag vet att man kan antingen läsa kurser på komvux eller läsa ett naturvetenskapligt basår på universitetet för att bli behörig. Är det bättre att läsa kurser på komvux eller gå naturvetenskapligt basår? Vad är skillnaden? Är något av dessa alternativ bättre än det andra?
Tack på förhand! :)

Svar:

30 jul 2020

Hej,

Vad kul att du vill bli tandläkare! Som du kanske vet så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Intagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng. 

Oavsett om du går basår eller pluggar in kurserna på Komvux/vuxenskola så hamnar du i samma betygsgrupp och på Tandläkarprogrammet finns ingen platsgaranti för dem som har läst basår. Så det är lite upp till dig själv vad du föredrar. En sak att tänka på är att Komvux studierna kommer höja eller sänka ditt meritvärde. Så behöver du höja det så är kanske Komvux att föredra. Men om du har bra meritvärde och inte vill sänka det kanske basåret är bättre. Basåret kommer nämligen inte påverka ditt gymnasiebetyg utan bara ge dig behörigheten.

Lycka till! /Petra,SYV