Höja betyg på Komvux

03 aug 2020
Fråga:
Hej! Jag har nyligen studerat klart ett tekniskt basår på Kth. Tyvärr räckte inte basårs betyg för den civilingenjörs utbildningen jag ville in på. Därför kommer jag vilja komplettera mina gymnasiebetyg istället för att förhoppningsvis komma in nästa höst. Jag hade tänkt att studera matematik 5 och matematik specialisering för att kunna få de resterande 1,5 meritpoängen (har studerat Eng 7 under gymnasiet och har just nu 1 av 2,5 meritpoäng).

Mina två frågor är:

-Är jag behörig att studera matematik 5 och matematik specialisering på komvux efter att ha gjort basåret? Om jag inte är behörig, vad kan jag göra då?
-Får jag läsa matematik 5 och matematik specialisering på komvux trots att kurserna inte behövs för någon högskolelinje?

Svar:

04 aug 2020

Hej,

Ja, du är behörig att läsa matte 5 efter du har läst matte 4 på basåret. Det är ibland svårt att komma in på Komvux eftersom de prioriterar de med lägst utbildning. Om du inte kommer in kan du göra prövningar i kurserna. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. Läs mer om det här: https://allastudier.se/tips-o-fakta/h%C3%B6j-betygen-genom-pr%C3%B6vning-16814.

Lycka till! /Petra,SYV