Hur blir jag arkitekt?

28 aug 2020
Fråga:
Arkitektutbildning
Jag vet att även om går en 180hp program utan magister, får man plugga ytterligare två år och ta en önskad examen. Så jag undrar om jag till exempel pluggar Byggteknik och Design på KTH, kan jag då välja att göra en arkitektexamen? En till fråga! Arkitektur är min drömutbildning, dock har jag och många andra naturligtvis drabbats av COVID19 och fick inte göra arkitekt- och högskoleprovet. Det känns hopplöst för det är osäkert på om UHR kommer fixa prov nästa år, och samma gäller arkitektprovet. Så frågan är, finns det andra utbildningar (180hp program) på KTH man plugga, eller andra vägar generellt, som man kan följa för att utbilda sig till arkitekt? Tusentack i förväg!

Svar:

28 aug 2020

Hej,

Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. Det är bäst att du frågar själva skolan om du har frågor kring den utbildning du funderar på. 

Det finns fyra olika inriktningar eller professioner: byggnadsarkitekt, planeringsarkitekt, landskapsarkitekt och inredningsarkitekt. Alla utbildningar är femåriga med en treårig kandidatutbildning och en tvåårig masterutbildning. Du får fundera på vilken inriktning som passar dig bäst. 

Lycka till! /Petra,SYV