Hur hittar jag en utbildning som snabbt ger mig jobb?

28 sep 2020
Fråga:
Vad skulle ni rekommendera för utbildning till en kvinna i 30-års åldern, inga ersättningsdagar kvar för en utbildning på Yrkesvux hos CSN (så måste vara eftergymnasial), helst en kort utbildning som ger ett garanterat jobb? Kan ej arbeta inom vården, har reumatism så är infektionskänslig.
Annars, vad som helst. Läget är desperat.
Hjälp.

Svar:

29 sep 2020

Hej,

Det går inte direkt att rekommendera utbildningar till någon annan, speciellt inte baserat på kön och ålder, eftersom ett yrkesval är en personlig process man måste gå igenom. Men jag ska försöka ge dig ett förslag på hur du skulle kunna tänka.

Även om du känner att läget är desperat just nu skulle jag rekommendera att du tog dig lite tid för att tänka igenom ditt beslut ordentligt, och att du tar hänsyn till dina begränsningar men också till dina önskningar och utvecklingsmöjligheter. 

Du verkar ha funderat lite på hur du är och vad du vill ha ut av ett arbete och det är en väldigt bra början. Du kan göra det ännu tydligare för dig själv genom att skriva ner lite kring hur du vill att ditt framtida arbetsliv ska se ut. Fundera till exempel på vilka arbetsuppgifter du skulle vilja ha, hurdan arbetsmiljö, vilka intressen eller talanger du vill utveckla, vilken lön du skulle känna dig nöjd med mm. 

Det finns otroligt många yrken där arbetsmarknaden är god och du är värd mer än "vad som helst" så välj något som du känner motivation för (helst lite mer av lust än av desperation :)). Nästa steg blir att läsa på om vilka utbildningar och yrken som finns. Alltså vilka är alternativen som du kan välja mellan. 

Eftersom du är inne på kortare utbildningar som måste leda till jobb kan det vara en bra början att söka på vad som finns på de orter du kan tänka dig att studera på inom Yrkeshögskolan (YH). En yrkeshögskola har kortare utbildningar som är anpassade efter arbetsmarknadens behov. Det kan du göra här:https://allastudier.se/utbildningar/yrkeshogskola . Men att skaffa sig ett nytt yrke kräver alltid lite tid så en viss tid kommer du behöva investera innan du får utdelning för dina ansträngningar.

Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista. När du gått igenom alla kurskataloger/utbildningssökningar tittar du närmare på programmen du har på din lista. Läs på mer om dem och kolla upp deras lönestatistik och framtidsprognos. Det gör du här: http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Sedan kan du börja utesluta utbildningar som du inte tycker passar dina krav. Tillslut borde du ha några få alternativ kvar och då sätter du dig in så mycket du bara kan i dessa utbildningar och yrken. Du kan då ta kontakt med utbildningsanordnaren och ställa frågor, prata med folk i branschen, be om att få "jobbskugga" någon osv. 

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett välgrundat beslut som du tagit ansvar för själv.

Kom ihåg att nya beslut kan behövas tas om och om igen i takt med att man själv utvecklas och omgivningen förändras så när man tagit ett beslut får man alltid vara en aning öppen för att beslutet kan behöva ändras under tidens gång. 

Lycka till med ditt val!/ Petra,SYV