Hur funkar prövning?

15 okt 2020
Fråga:
Hej!
Jag är intresserad av höja mitt betyg i Naturkunskap 1b som jag fick E i på gymnasiet. Är det möjligt att göra det genom en prövning? Hur påverkar det i så fall urvalsgruppen jag hamnar i och hur går egentligen en prövning till? Har försökt leta på hemsidan men inte riktigt hittat svar. Jag är 21 år och bosatt i Stockholm om det är relevant :)

Tack för svar!
Med vänlig hälsning,

Svar:

16 okt 2020

Hej,

Ja, du kan göra det genom en prövning. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. Du kan läsa lite mer om det här men närmare information får du från Komvux där du ska göra prövningen. 

Om du som har svenska gymnasiebetyg redan är behörig till de utbildningar du söker med ditt slut- eller avgångsbetyg, men kompletterat för att höja ditt meritvärde – antingen med ett nytt betyg i en kurs eller med en kurs som ger meritpoäng – får du då konkurrera både i direktgruppen och i kompletteringsgruppen. På Antagning.se kan du läsa om betygsgrupperna.

Lycka till! /Petra,SYV