Vilken HR-utbildning ska jag gå?

19 okt 2020
Fråga:
Hej!

Jag skulle vilja läsa till Hr-specialist och helst på distans men jag hittar olika typer av utbildningar, benämningar och studielängd.
Vad är det som gör att studielängden varierar? Ger de samma typ av examen?

Svar:

20 okt 2020

Hej,

Du kan studera HR på högskola eller universitet eller gå en privat yrkesutbildning inom exempelvis personalfrågor och personalutbildning. En HR-utbildning innehåller ämnen som psykologi, sociologi, socialpsykologi och pedagogik. Fokus ligger på personal, arbetsliv och organisationer. Företagsekonomi kan också ingå. Utbildningarna i HR har gemensamma drag men kan variera när det kommer till huvudämne och ämneskombinationer. Det varierar också vilken examen du får mellan olika skolformer och längder.

Det bästa är om du funderar på vad du vill kunna söka för jobb när du är klar med utbildningen och att du sedan kollar med potentiella arbetsgivare vilka utbildningsbakgrunder de efterfrågar. Sedan kan du börja läsa på om utbildningarna och jämföra d som du är intresserad av. Kolla upp vad de ger för examen, vad som ingår i programmet och vad det är för skolform (högskola, yrkeshögskola, privat yrkesutbildning osv.). 

Lycka till! /Petra,SYV