Hur blir jag brottsutredare?

27 okt 2020
Fråga:
Hej,

Jag vill bli brottsutredare/civil brottsutredare inom mordutredning eller en annan kategori.
Jag gick i juridik linjen på gymnasiet de jag bland annat har läst kriminologi, privat juridik, psykologi, psykiatri osv.
Jag har dock inte godkänd på matte 2b men resten av mina betyg är väldigt bra.
Ska jag gå i Polisutbildningen för att bli brottsutredare eller endast läsa enstaka kurser? Eller läsa enstaka kurser och få jobb inom migransionsverket, försäkringskassan osv...
För att komma in i kriminologi högskolan behöver jag läsa upp min matte och för att komma in i Polishögskolan få körkortet som jag håller på med. Skulle helst vilja gå polisutbildningen men är rädd att det inte kommer vara tillräckligt för att bli brottsutredare eller om jag i efterhand läser enstaka kurser eller gör det när jag inte kommer in i polisutbildningen.

Svar:

28 okt 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli brottsutredare! En förutsättning för att kunna bli utredare av grova brott är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan, eller en akademisk examen. Du kan gå vilken väg du vill. Vill man inte bli polis skaffar man sig en högskoleutbildning och söker jobb som Civilutredare och försöker sedan genom fortbildningar och interna utbildningar skaffa sig tillräcklig kompetens för att kunna få jobba som utredare av grova brott. 

Den utbildning som är relevant för anställning som civil utredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap, eller en annan akademisk utbildning exempelvis med samhällsvetenskaplig inriktning. Ett exempel är Kriminologprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV