Hur funkar urvalsgrupper till högskolan?

05 dec 2020
Fråga:
Hej!
Jag har en gymnasieexamen men läst upp några betyg på NTI och läst extra kurser på komvux. Kommer det räknas som att jag ansöker till universitet med BI eller BII?
En annan fråga är att jag hörde mycket om att jag kan byta ut vissa betyg när jag ligger på över 2500 gymnasiemerit (vet inte om de heter så). Just nu har jag 2700 poäng, så 2 kurser mer än vad det behövs. Kan jag då byta ut vissa betyg som kan sänka ner mig, mot andra betyg som kan höja upp mig?

Svar:

08 dec 2020

Hej,

Betygsgruppen delas in i betygsgrupp I (BI), betygsgrupp II (BII) och folkhögskolegruppen (BF). Vilken grupp du hamnar i beror på vilken typ av betygsdokument du har.  Du som är behörig med din gymnasieexamen och kompletterar för att höja ditt meritvärde (utbytes- och/eller meritpoängskomplettering) kommer att konkurrera i båda två urvalsgrupperna, BI och BII. I grupp BI konkurrerar du med ditt ursprungliga meritvärde och i BII med ditt nya, högre meritvärde. Du som kompletterar med kurser för att bli behörig till en eller flera utbildningar, deltar bara i BII. 

Du kan inte byta ut en kurs du redan har läst i gymnasiet men du kan prata med din lärare om att göra prövning i kursen för att höja betyget. På så sätt kan du höja ditt meritvärde.

Lycka till!/ Petra,SYV