Hur kan jag jobba med klinisk fysiologi?

09 dec 2020
Fråga:
Hej!
Jag går i årskurs 1 på gymnasiet, naturlinjen. Jag har äntligen hittat ett yrke som låter intressant enligt mig och utan att jag behöver slita sönder under min gymnasieperiod för att nå det. Jag vet däremot inte om jag hittat rätt fakta eftersom det står så olika på alla sidor. Min fråga är: vad är det för behörighetskrav för att plugga klinisk fysiologi? Måste jag isåfall plugga till biomedicinsk analytiker innan? Och till sist, har jag rätt behörighet om jag i tvåan väljer inriktning samhäll eller måste jag välja natur natur?
Tack på förhand!

Svar:

10 dec 2020

Hej,

Vad roligt att du hittat något du är intresserad av! Klinisk fysiologi är en medicinsk specialitet inriktad på funktionsdiagnostik. På en klinisk fysik-avdelning jobbar läkare och biomedicinska analytiker(BMA). Vill du jobba som biomedicinsk analytiker inom klinisk fysik utbildar du dig till biomedicinsk analytiker med inriktning klinisk fysiologi. 

Behörighet är Biologi 2, Fysik 1a / 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 11/A11) . Så du ska välja naturinriktningen på gymnasiet. 

Lycka till! /Petra,SYV