Vad motsvarar matten på IB-programmet?

25 dec 2020
Fråga:
Hej,
Jag tog IB-examen 2015 och prioriterade pga utbrändhet bort att plugga matten. Enligt koordinatorn på programmet räckte det med betyg 2 i Mathematics SL för grundläggande behörighet. Jag har försökt hitta vad en 2a i Math SL motsvarar i det svenska systemet, men kan inte hitta något. Hur mycket matte ingår i "grundläggande behörighet"? Jag vill söka till sjuksköterskeutbildningen, och sedan vidare till barnmorska, behöver jag läsa upp matten då?

Tack på förhand.

Svar:

28 dec 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs grundläggande behörighet +  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1. 

Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Jag skulle gissa att du är behörig i matte 1 men här finns det en tabell där ett samlat IB betyg omvandlas till svenska poäng: https://www.uhr.se/syv/hogskola-med-utlandska-meriter/internationell-baccalaureate-ib/meritvardering/. 

Lycka till! /Petra,SYV