Hur blir jag beteendeterapeut?

30 jan 2021
Fråga:
Hej!
Jag funderar på att studera till certifierad kognitiv beteendeterapeut nu när jag ändå är mammaledig.
Jag har hittat många privata utbildningar med ett upplägg så man kan planera tiden själv. Det är en riktig djungel att veta vilken som är bra och inte.
Så jag undrar om ni vet någon utbildning som är bra och som även står högt när man söker jobb.
I botten är jag stödpedagog som jag har studerat till på yrkeshögskola och jag har även läst ett år till behandlingspedagog på folkhögskola men den var egentligen två år. Jag har intyg på de kurserna jag läste det året.
Som sagt skulle jag vilja få hjälp att välja en utbildning som står sig bra på arbetsmarknaden så jag inte lägger tid och pengar på något som jag inte får igen sen.
Tack på förhand /

Svar:

01 feb 2021

Hej,

För att utbilda sig till KBT-terapeut är det vanligt att man först läser ett program eller motsvarande enskilda kurser inom psykologi/psykoterapi. Efter det kan man vidareutbilda sig till KBT-terapeut.

Vidareutbildning finns dels på universitetsprogram som Psykoterapeutprogrammet. Det finns också vidareutbildningar inom folkhögskola som exempelvis behandlingspedagog, där vissa har KBT som huvudområde eller som en del av kursinnehållet. Även yrkesskolor har utbildningar inom KBT.

För att ta reda på vad som kommer att fungera på arbetsmarknaden bör du ta kontakt med de arbetsgivare du kan tänka dig jobba för och fråga dem vilka krav de har gällande utbildning. Det är nämligen svårt att ge något generellt svar på det. 

Vänligen/ Petra,SYV