Hur blir jag läkare utomlands?

24 feb 2021
Fråga:
Hej!

Jag sitter liksom i en knepig situation. Har funderat på att plugga till läkare utomlands och skulle vilja ha information kring de länder som jag har på min lista bland annat Storbritannien, Litauen, Lettland, Tyskland och Schweiz. Skriver HP snart men har hört att man behöver skriva om provet flera gånger tills man får bra resultat och jag tänker inte slösa bort min tid över detta när jag kan ge mig iväg för att plugga utomlands.

Jag går i vård- och omsorg linjen och det blir ganska svårare att komma in i Sverige eftersom jag saknar behörighet och då behöver jag komplettera på komvux (vilket tar längre tid + är inte garanterat att jag kommer få plats). Därefter kräver nästan alla universiteterna utomlands kemi, biologi och kanske fysik för att komma in. Behöver jag bara läsa de kurserna här i Sveige på komvux eller ta ett helt naturbasår? Kan man plugga själv? Vilket land eller universitet har bra rykte att plugga på? Finns det universitet på de ej engelsktalande länder som undervisar på engelska? Speciellt i Tyskland och Schweiz? Har ni några tips?

Ber om ursäkt för den långa texten, är jätte stressad eftersom jag tar studenten nu på juni och vore tacksam om jag får hjälp!
Tack på förhand!

Svar:

25 feb 2021

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Här finns information om läkarstudier utomlands: https://allastudier.se/tips-o-fakta/lakarutbildningar-utomlands-15841#:~:text=Eftersom%20det%20kan%20vara%20sv%C3%A5rt,och%20Rum%C3%A4nien%20%C3%A4r%20ocks%C3%A5%20popul%C3%A4ra. Där bör du hitta svar på fler av dina frågor.

Om man behöver skriva Högskoleprovet flera gånger eller inte beror på vilken nivå du ligger på när det gäller svenska, engelska och matte, som högskoleprovet baseras på.

De flesta länder kräver liknande behörighet som här i Sverige så det är troligt att du behöver läsa in kurser på Komvux eller på ett naturvetenskapligt basår. Det är upp till dig vad som du tycker känns bäst. På Komvux finnas även möjligheten till prövningar. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet.

Lycka till! /Petra,SYV