Kan jag bli psykolog utomlands?

10 mar 2021
Fråga:
Hej! Jag har några frågor ang. universitet.

Först undrar jag. ifall jag vill plugga utomlands på en csn-berättigad utbildning hur går jag tillväga? Jag har försökt hitta info om det men jag fattar inte riktigt.
Jag vill läsa psykologprogrammet alltså

Sen har jag nyligen fått reda på att man kan bli antagen med då så kallade särskilda skäl ifall man har haft problem under gymnasie tiden som har hindrat en från att prestera bra osv.
Jag har personligen haft svåra omständigheter speciellt under gymnasie tiden. Detta kan jag så klart bekräfta med intyg osv.
Dock vet jag inte heller hur funkar det, vilka universitet i sverige som erbjuder detta.

Med vänliga hälsningar,

Svar:

11 mar 2021

Hej,

Jag kan inte hitta någon information om att man skulle kunna bli antagne med särskilda skäl till Psykologprogrammet. Kolla upp det igen med din källa. När det gäller att plugga utomlands så finns det såklart möjligheter till det. Du kan då ta hjälp av en anordnare av utlandsstudier (ex Kilroy, Studin, StudyAbroad) som kan hjälpa till med ansökan.

Vill du plugga till psykolog utomlands är det viktigt att kontrollera att utbildningen leder till en godkänd psykologexamen. Den här kontrollen kan du göra hos den myndighet i de land du vill studera i, där de godkänner utbildningar. Vill du jobba som psykolog i Sverige måste du ha svensk legitimation. Det är Socialstyrelsen som gör en bedömning och du kan läsa mer om hur det går till här: https://legitimation.socialstyrelsen.se/sv/utbildad-utanfor-eu-och-ees/psykolog.Det enklaste är om du väljer ett annat nordiskt land.

Lycka till!/ Petra, Studie-och yrkesvägledare