Vilken HR-utbildning ska jag gå?

18 mar 2021
Fråga:
Hej!

Skrollar mellan olika HR-utbildningar men blir inte särskilt klok på vad de egentligen ger för kompetens.
Söker ngt på deltid och distans eller i Göteborgsområdet som inte kostar skjortan och som ger jobb.

Har i dagsläget ett heltidsjobb som projektansvarig och administrativ arkeolog och i mitt arbete ingår vissa hr-frågor men jag känner att jag vill vidareutbilda mig och eventuellt kunna söka nytt jobb inom HR (utan arkeologi).

Vänligen

Svar:

18 mar 2021

Hej,

Du kan studera HR på högskola eller universitet eller gå en privat yrkesutbildning inom exempelvis personalfrågor och personalutbildning. En HR-utbildning innehåller ämnen som psykologi, sociologi, socialpsykologi och pedagogik. Fokus ligger på personal, arbetsliv och organisationer. Företagsekonomi kan också ingå. Utbildningarna i HR har gemensamma drag men kan variera när det kommer till huvudämne och ämneskombinationer. Det varierar också vilken examen du får mellan olika skolformer och längder.

Det bästa är om du funderar på vad du vill kunna söka för jobb när du är klar med utbildningen och att du sedan kollar med potentiella arbetsgivare vilka utbildningsbakgrunder de efterfrågar. Sedan kan du börja läsa på om utbildningarna och jämföra det som du är intresserad av. Kolla upp vad de ger för examen, vad som ingår i programmet och vad det är för skolform (högskola, yrkeshögskola, privat yrkesutbildning osv.). 

Lycka till! /Petra,SYV