Vad kan jag jobba med efter högskoleprogrammet?

20 mar 2021
Fråga:
Hej
Jag har hittat en utbildning på Södertörns högskola som verkar intressant. Europaprogrammet med inriktning på religionsvetenskap (180 p). Vad jag har förstått så leder utbildningen inte till ett specifikt yrke, utan är ett väldigt brett ämne. Om jag nu väljer att läsa det här, Vilka yrken kan jag tänkas söka? Mvh

Svar:

22 mar 2021

Hej,

Du kan läsa om vad programmet kan leda till här: https://www.sh.se/program--kurser/program/grund/europaprogrammet.

Men jag kan tipsa om att ifall det är något du vet att du vill jobba som är det bästa att läsa på om det yrket och gärna fråga några arbetsgivare eller andra i branschen om vilken utbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden. Sedan kan du välja program utefter den informationen. 

De flesta högskoleutbildningar är inte inriktade på ett specifikt yrke och då är det upp till dig att ta reda på vad du ska använda utbildningen till och vad du kan göra för att uppnå det. Så jag kan tipsa om att tänka lite på slutmålet först och sedan välja utbildningen som passar till det. 

Men är du okej med att inte bestämma vad du vill jobba med just nu och vill fundera på det under utbildningens gång kan du göra så också. Det kommer då inte finnas några tydliga svar på vad du kan göra eller inte efter utbildning men du kan kolla med högskolan du vill gå hur de tänker kring det och vad tidigare studenter har gjort efter utbildningen. 

Lycka till! /Petra,SYV