Hur utökar jag lärarbehörighet?

20 mar 2021
Fråga:
Hej!
Jag läser just nu till yrkeslärare efter att ha validerat yrkesämnen inom hotell och turismprogrammet. När jag fått min lärarlegitimation skulle jag vilja veta hur jag går tillväga för att kunna bli behörig i några kärnämnen i högstadiet eller gymnasiet för att lättare få jobb? Hur många poäng behöver jag plugga i tex engelska, svenska religion, geografi, historia för högstadiet resp gymnasiet?
Funkar det att bygga på en el ett par av dessa ämnen efter en yrkeslärarlegitimation?
Mvh/

Svar:

22 mar 2021

Hej,

På skolverket.se kan du läsa om hur du kan få behörighet att undervisa i fler ämnen utöver dem du har fått i ditt examensbevis. När du har en yrkeslärarexamen kan du ansöka om ytterligare behörighet i fler yrkesämnen. Då krävs det att du har den reella kompetens som krävs. Men du kan också ansöka om ytterligare behörighet i andra ämnen. Då krävs det att du har högskolepoäng i tillräcklig omfattning för det undervisningsämnet. Den informationen hittar man ofta på högskoleinstitutionernas hemsidor. Du kan kontakta din studie- och karriärvägledare på din nuvarande institution för hjälp att planera vidare studier om det känns intressant för dig.

Till en lärarlegitimation följer en bilaga där det står vilka ämnen du fått behörighet i och för vilken nivå. I en lärarlegitimation kan det alltså finnas både yrkesämnen och andra ämnen och på olika nivåer.

Lycka till! /Petra,SYV